Obchvat Týnce na Lounsku na D7 se začne letos rozšiřovat

Panenský Týnec (Lounsko) 1. dubna (ČTK) - Obchvat Panenského Týnce na Lounsku na dálnici D7 začnou dělníci letos rozšiřovat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo všechna stavební povolení a pokračuje tendr na zhotovitele. ČTK to dnes řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Podle předpokladu investora by po čtyřpruhovém obchvatu měli řidiči jezdit v roce 2021.

Celková délka trasy je 3500 metrů. Projekt počítá s mimoúrovňovou křižovatkou, třemi mostními objekty, hlukovými stěnami. Cenu stavby odhadlo už dříve ŘSD na 533 milionů korun bez DPH.
Stavba má pravomocné územní rozhodnutí už od roku 2009. Je součástí souboru staveb, díky nimž se z původně dvoupruhové silnice I/7 stává postupně čtyřproudá dálnice D7, která spojuje Prahu s Chomutovem a Německem. Jedním z nejdůležitějších důvodů přestavby je podle ŘSD zajištění dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a zejména strategické zóny Triangle u Žatce.
Hotová je čtyřproudá komunikace z Prahy do Slaného. Po celé čtyřproudé komunikaci se řidiči projedou v roce 2024, pokud nenastanou nějaké komplikace.
Naposledy se řidičům v Ústeckém kraji otevřel čtyřkilometrový úsek D7 u Postoloprt loni v srpnu. Stavba měla zpoždění, protože bylo nutné mimo jiné zbourat již téměř postavený nadjezd. Se zahájením stavby u Panenského Týnce ŘSD počítá v polovině letošního roku.
Další etapou je rozšíření obchvatu Loun. Třetí stavbou na D7 na území Ústeckého kraje je obchvat Chlumčan, jehož stavbu plánuje investor na rok 2020. Nejsložitější bude podle ŘSD zřejmě poslední stavba na D7 v Ústeckém kraji, kterou je obchvat Postoloprt, s jeho uvedením do provozu se počítá v roce 2024.
Rychlé dokončení D7 požadovali v minulosti opakovaně starostové obcí ležících podél trasy silnice, kde se stalo množství tragických dopravních nehod. Přímo u Panenského Týnce v březnu 2016 havaroval autobus se školáky, nehoda si vyžádala 47 zraněných, z toho 43 dětí. Nejtragičtější následky měla srážka z února 2008, kdy se u Panenského Týnce střetly nákladní vůz, mikrobus a osobní automobil. Tehdy zahynulo osm dělníků z mikrobusu, kteří cestovali na noční směnu.
fir kš