Policie navrhla obžalovat čtyři lidi za zmanipulování tendrů VoZP

Praha 12. dubna (ČTK) - Policie navrhla obžalovat čtyři lidi obviněné v souvislosti se zakázkami Vojenské zdravotní pojišťovny. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Všechny čtyři stíhané viní policisté ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, jednoho také z přijímání úplatků a zbývající tři z podplácení. Podle dřívějších informací je mezi obviněnými někdejší šéf pojišťovny Karel Štein.

Za příjímání úplatků hrozí obviněnému tři až deset let vězení nebo propadnutí majetku. Ostatním stíhaným mohou soudy v případě prokázání viny uložit dva až osm let odnětí svobody. O návrhu na podání obžaloby, který policie odeslala koncem března, bude rozhodovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9.
Na obvinění tehdejšího generálního ředitele pojišťovny Šteina a tří lidí ze soukromé sféry upozornily koncem roku 2015 Lidové noviny. Napsaly tehdy, že protikorupční policie Šteina stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi a že se obvinění týká více než 20 podezřelých zakázek.
Později doplnily, že pojišťovna podle policie vypisovala jako tendry malého rozsahu marketingové zakázky na propagaci svého dobrého jména při sportovních přenosech či na koncertech českých umělců a uzavírala k tomu nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy. Čtveřice obviněných údajně takto pojišťovnu připravila o 12,5 milionu korun.
Štein, který vedl pojišťovnu od roku 2009, vinu popřel a obvinění označil za absurdní. Správní rada pojišťovny ho na podzim 2016 odvolala.
"Nynější vedení, které v pojišťovně působí od března 2017, rozhodlo již dříve o tom, že se Vojenská zdravotní pojišťovna připojí k trestnímu řízení jako poškozená. Počkáme tedy na pravomocný rozsudek, od kterého mimo jiné očekáváme vyčíslení škody, jež pojišťovně vznikla, abychom ji mohli ihned poté začít důsledně vymáhat na odpovědné osobě nebo osobách," sdělil ČTK vedoucí oddělení marketingu pojišťovny Jan Mates. Více se instituce k věci nebude vyjadřovat.
Loňská kontrola ze strany ministerstev zdravotnictví a financí, která se zaměřila na hospodaření v letech 2011 až 2016, odhalila v pojišťovně nedostatky v zakázkách, smlouvách a revizním systému. Mimo jiné ukázala, že pojišťovna vyplatila za právní služby, na které nevypsala výběrové řízení, přes 25 milionů korun, i když měla svůj vlastní právní odbor. Podobná byla zjištění i u ekonomického a ICT poradenství, za něž pojišťovna zaplatila od roku 2013 do roku 2016 jednomu poradci 6,8 milionu bez výběrového řízení. Ministerstvo financí podalo kvůli oběma případům trestní oznámení.
tep snm