Nákup zbraní bez výběrového řízení byl podle zákona, uvedl ÚOHS

Brno 17. května (ČTK) - Uzavření dohody na nákup pistolí a pušek pro armádu za 2,1 miliardy korun bez výběrového řízení splňovalo podmínky zákona o veřejných zakázkách. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zakázku posuzoval na podnět společnosti MPI CZ.

Rámcovou dohodu na dodávku až 14.000 útočných pušek a 20.000 pistolí uzavřelo letos ministerstvo obrany s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Navázalo tak na obdobné smlouvy z let 2010 až 2016, kdy na jejich základě nakoupilo od stejného dodavatele 40.000 ručních zbraní.
Ministerstvo k uzavření rámcové dohody o nákupu zbraní využilo obecnou výjimku podle zákona o zadávání veřejných zakázek a zbraně nakoupilo mimo zadávací řízení.
Úřad posuzoval, zda resort splnil podmínky, které využití výjimky umožňují. "Úřad dospěl k závěru, že podmínky byly naplněny, neboť poptávané zbraně jsou speciálně určené, zkonstruované a přizpůsobené pro vojenské účely, zakázka je v souladu se strategickými dokumenty upravujícími obrannou a bezpečnostní strategii České republiky a pořizování vojenského strategického materiálu a konečně vzhledem k výrazně vojenskému charakteru plnění nedochází k narušení hospodářské soutěže na výrobkových trzích nevojenského charakteru," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.
Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné a lze proti němu podat rozklad.
ska hj