Obraně chce s tendrem na obrněnce radit šest právních firem

Praha 22. května (ČTK) - Do výběrového řízení na právní služby v souvislosti se zakázkou na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) bylo podáno šest nabídek. Ministerstvo obrany je nyní začne posuzovat a vyhodnocovat. Vítěze chce znát za několik týdnů. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana musela již dvakrát výběrové řízení na právníky kvůli chybám zrušit. Tendr na nákup BVP za více než 50 miliard korun, ve kterém budou právníci ministerstvu radit, ale již začal. Jsou v něm čtyři zahraniční firmy, vítěz by měl být známý ještě letos.

Úřad předchozí tendry zrušil kvůli připomínkám firem, které v nich neuspěly. Naposledy se výtky podle pověřeného náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filipa Říhy týkaly požadavku na mezinárodní zkušenosti zájemců o zakázku. Označil je v březnu za opodstatněné.
Ministerstvo bude chtít od právní kanceláře, aby například pomohla připravit smlouvu s firmou, která obrněnce armádě dodá. I když již nejdražší tendr v moderních dějinách české armády začal, úřad je přesvědčen, že jej zpožděný výběr právníků neohrozí. Ministerstvo by chtělo znát dodavatele BVP zhruba na podzim.
BVP armádě nabízí firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.
Vítěze ministerstvo vybere ve vícekolovém řízení. Zakázka ale bude zadána s využitím zákonné výjimky na nákup vojenského materiálu. Ministerstvo již otevřelo obálky s přihláškami do tendru. Nabídky nyní posuzuje odborná komise, která vyhodnotí, zda firmy splnily podmínky tendru. Pokud by se společnosti dopustily méně závažných pochybení, dostanou čas na jejich doplnění. Musí ale splnit všechny nepřekročitelné podmínky, mezi kterými ministerstvo stanovilo například počet přepravovaných vojáků nebo věž s osádkou.
Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. Armáda zároveň požaduje téměř tři desítky servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku. Důležitým kritériem při výběru vítěze bude i rozsah zapojení českého obranného průmyslu na výrobě vozidel.
cap mha