Domov důchodců v Chotěboři se 120 lůžky postaví soukromá firma

Chotěboř (Havlíčkobrodsko) 22. května (ČTK) - Domov důchodců v Chotěboři postaví firma SeneCura, která poté bude zařízení se 120 lůžky provozovat. Stavba začne v létě, klienty by měl domov přijímat v lednu 2021. Novinářům to po dnešním položení základního kamene řekla finanční ředitelka skupiny Dita Chrastilová. Pozemek firmě poskytlo město a díky zařazení do krajské sítě služeb bude na provoz domova dostávat příspěvek.

"Zaplní se tím bílé místo na mapě," řekl starosta Tomáš Škaryd (ČSSD). Domov důchodců v devítitisícové Chotěboři a okolí chybí, ačkoliv se o něm podle starosty mluví skoro 50 let.
Radnice uvažovala i o stavbě domova ve vlastní režii. Kvůli vysokým nákladům ale před třemi lety nabídla pozemek na rohu Neudörflovy a Železnohorské ulice investorům, kteří by domov postavili. Přihlásila se SeneCura, která za metr čtvereční zaplatila 700 korun. "Jakmile bude stavba zkolaudovaná, pozemek přejde do vlastnictví společnosti," uvedl Škaryd.
Část lůžek v domově bude pro lidi trpící demencí. V areálu se zahradou bude i kaple nebo fitness centrum. Cena služeb bude podle firmy díky zařazení do krajské sítě srovnatelná s krajskými a městskými domovy. Radnice bude přispívat na pobyt v domově lidem s trvalým bydlištěm v Chotěboři.
SeneCura spadá do skupiny působící v Rakousku a Francii. V Česku podle Chrastilové provozuje 14 domovů pro seniory, v červenci k nim přibude domov pro seniory v Telči na Jihlavsku. I tam vznik domova iniciovala radnice, která řešila problémy se svým zastaralým zařízením.
V Telči je to první dokončený projekt firmy SeneCura na Vysočině, uvedla Chrastilová. Další domovy pro seniory v kraji tento investor plánuje vybudovat v Humpolci a Žďáru nad Sázavou.
Humpolecký domov je prvním takzvaným PPP projektem Kraje Vysočina. Stavba by měla být majetkem kraje, firma spadající pod SeneCuru ji postaví a bude 25 let provozovat. Jak dnes podotkl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD), u tohoto projektu nastaly zádrhele. "Ano, měli jsme průtahy, ale všechno se vyřešilo," řekla Chrastilová.
Firma spadá pod rakouskou SeneCura Kliniken-und Heimebetriebsgesellschaft, v roce 2015 se podle údajů na webu SeneCura stala součástí francouzské skupiny Orpea.
vst ktp