Obhájci v kauze kladrubského hřebčína zpochybnili odposlechy

Pardubice 22. května (ČTK) - Obhájci v kauze zmanipulovaných zakázek kladrubského hřebčína dnes u soudu v Pardubicích odmítli zařazení odposlechů mezi důkazy. Považují je za nezákonné. Obžalobě čelí pět firem a 17 lidí. Obhájců je v případu mnoho, argumentace, které měly potvrdit nezákonnost odposlechů, dnes přednášeli soudu téměř dvě hodiny.

Soud poté přerušil hlavní líčení do čtvrtka.
Podle obhájců soud schválil odposlechy rychle, nemohl se pořádně seznámit se spisem. Policejní žádosti o odposlechy podezřelých navíc podle nich neobsahovaly řádné odůvodnění a spekulovaly s domněnkou, že obžalovaní měli zkušenosti s trestnou činností. Všechny byly téměř identické, jiné měly jen personální údaje, shodli se obhájci. "Nelze zneužívat odposlechy k dodatečnému získání důkazů," řekl jeden z obhájců.
Soud má k dispozici přepisy telefonních hovorů, které podle obhájců ale nejsou kompletní, případně nejsou přesné. Někdy z nich není patrné, kdo hovoří, někdy je to i chybně uvedeno. Jeden z obhájců označil přepisy jako autorské dílo policie, nikoliv doslovný a bezchybný přepis.
Soud si dal čas na poradu a líčení přerušil do čtvrtečního rána. Jednání má pokračovat také v příštích měsících, soud by mohl rozhodnout do konce letošního roku.
Podle státního zastupitelství trestná činnost obžalovaných souvisí s první a druhou etapou obnovy hřebčína a obžalovaní se zodpovídají ze způsobení dvanáctimilionové škody. Obžaloba byla podána pro podezření ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů Evropské unie, z dotačního podvodu, pletichy při zadání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže při přípravě a realizaci zadávacího řízení v rámci projektu Obnova součástí národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem.
jlc ktp