Objem veřejných stavebních zakázek do června klesl o 1,7 procenta

17.06.2019 (burzovnisvet.cz/objem…, Zdroj:Burzovnisvet.cz / Články, Autor:BurzovniSvet)
Objem zakázek, které veřejní investoři v Česku zadali stavebním firmám, letos do konce května meziročně klesl o 1,7 procenta na 84,7 miliardy korun. Důvodem poklesu byl propad zakázek na pozemní stavby. Počet zakázek klesl o sedm procent na 1812. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 27,9 miliardy korun.

Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o 17 procent. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.
Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby do konce května meziročně klesla o 22,5 procenta na 15,4 miliardy korun. Na inženýrské stavby, tvořené hlavně dopravní infrastrukturou, se hodnota zakázek zvýšila o 4,6 procenta na 69,3 miliardy korun.
Hodnota 12 zadaných zakázek překročila v prvních pěti měsících miliardu korun, v květnu přibyly tři. Největší byla výstavba úseku obchvatu Českých Budějovic v úseku Hodějovice – Třebonín za 7,02 miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic ČR ji zadalo slovensko-italskému sdružení Doprastav-Salini Impregilo. Za celý loňský rok veřejná správa zadala 19 miliardových zakázek za 40,4 miliardy korun.
Z jednotlivých firem získala největší objem zakázek Eurovia CS, která vyhrála 56 tendrů za 1,9 miliardy korun. Z dalších 9,44 miliardy korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.
Hodnota nově vypsaných zakázek do konce května meziročně vzrostla o 16,9 procenta na 63,4 miliardy korun. Objem zakázek v pozemním stavitelství meziročně klesl o 7,4 procenta, v inženýrském stavitelství vzrostl téměř o třetinu. Osm vypsaných zakázek překročilo miliardu korun. Největší byla elektrizace a zvýšení kapacity trati Uničov – Olomouc s předpokládanou cenou 4,43 miliardy korun. Vypsala ji Správa železniční dopravní cesty.
Veřejné zakázky měly loni na celkových tržbách stavebních firem podle Českého statistického úřadu podíl 42 procent. Nejméně to bylo předloni (32,6 procenta), nejvíce v roce 2002 (55,1 procenta).
Podle ČSÚ loni stavebnictví meziročně vzrostlo o 9,2 procenta. Pozemní stavitelství stouplo o 9,1 procenta, inženýrské o 9,3 procenta. Předloni stavebnictví vzrostlo o 3,3 procenta. Letos do konce dubna stavebnictví stouplo o 4,5 procenta.