Nezájem. Dotovaný provoz letadel z Brna do Mnichova nikoho nepřilákal

24.06.2019 (zdopravy.cz/nezajem…, Zdroj:Zdopravy.cz / Články, Autor:Jan Sůra)Fiaskem skončila soutěž Jihomoravského kraje na leteckého dopravce, který by nahradil zkrachovalé BMI Regional na trase mezi Brnem a Mnichovem. Do zadávacího řízení se nikdo nepřihlásil.

Uzávěrka pro podávání nabídek byla v pondělí v 10 hodin. O dalším postupu rozhodnou jihomoravští radní, dá se očekávat zrušení soutěže. O tom, že nepřišla jediná nabídka, informoval Jihomoravský kraj v tiskové zprávě.
„Popravdě mě skutečnost, že kraji nepřišla žádná nabídka, příliš nepřekvapila. A to zejména v kontextu problémů, se kterými se v poslední době potýkají letecké společnosti a také s ohledem na nedostatek letadel nejen v Evropě, ale i ve světě. Náš tým bude samozřejmě pokračovat v jednáních s leteckými společnostmi a hledat další možnosti navázání leteckých spojení za přijatelných podmínek, ale v žádném případě nechceme jít cestou dotování linek stamilionovými částkami, jako některé jiné kraje,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.
Kraj soutěž vypsal poté, co BMI Regional v únoru zkrachovaly. Kraji šlo o udržení leteckého spojení, které využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Loni ho kraj dotoval 22 miliony korunami. Součástí požadavků byla zejména codeshare spolupráce s Lufthansou.
Lety chce dotovat i jiný kraj: vypsání soutěže pro lety z Ostravy do Mnichova, Vídně a Varšavy chystá Moravskoslezský kraj.