ÚOHS je druhý nejúspěšnější v Evropě v odhalování bid riggingu, říká analýza PaRR

25.06.2019 (www.uohs.cz/cs/informacni…, Zdroj:UOHS.cz / Tiskové zprávy)
Podle analýzy agentury Policy and Regulatory Report, která se specializuje na poskytování zpravodajství, statistických a analytických materiálů týkajících se ochrany hospodářské soutěže a poskytování veřejné podpory, patří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže k nejaktivnějším soutěžním úřadům v oblasti boje proti kartelovým dohodám typu bid rigging.

Pro Úřad je odhalování bid riggingu jednou z dlouhodobých priorit.
Z údajů o odhalených a potrestaných bid riggingových kartelech ve 24 evropských státech v období 2016-2019 vyplývá, že nejúspěšnější byl francouzský soutěžní úřad s 20 odstíhanými případy a hned po něm následuje ÚOHS s celkem 15 případy, Lotyšsko (11) a Polsko (8).
Sektorem, v němž bylo podle analýzy odhaleno nejvíce bid riggingových dohod, je stavebnictví, dále pak oblast nefinančních služeb a dopravy.
Kartelové dohody typu bid rigging jsou speciálním typem zakázaných dohod, ke kterým dochází zejména při zadávání veřejných zakázek. O praktiku bid rigging půjde například tehdy, když se soutěžitelé (zájemci či uchazeči o zakázku), u kterých by se jinak důvodně očekávalo, že si budou konkurovat, před podáním nabídek dohodnou, že nebudou podávat pro zadavatele nejvýhodnější nabídku, ale naopak zvýší cenu či sníží kvalitu zboží nebo služeb poptávaných ve výběrových řízeních. Cílem je ovlivnit výsledek soutěže o zakázku a zvýšit částku vítězné cenové nabídky, kterou vítěz výběrového řízení získá. Dohody typu bid rigging v sobě principiálně zahrnují jak prvky dohody cenové, tak rozdělení trhu, tedy dva typy nejzávažnějších hard core omezení hospodářské soutěže. Vzhledem k tomu, že dohody typu bid rigging bývají pravidelně zaměřeny na veřejné zakázky, narůstá jejich společenská škodlivost i tím, že mají přímý negativní dopad na veřejné rozpočty, když nezákonným způsobem odčerpávají zdroje jinak využitelné pro veřejné účely.
Tiskové oddělení ÚOHS
19/058/HS024