Právní bitva s vnitrem: ÚOHS žalobu uvítal, stojí si za zrušením tendru na auta

23.07.2019 (eurozpravy.cz/domaci…, Zdroj:Eurozpravy.cz / Články, Autor: EuroZprávy.cz / ČTK)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si stojí za svým rozhodnutím zrušit výběrové řízení na auta pro ministerstvo vnitra za 2,25 miliardy korun. Ministerstvo dnes podalo proti rozhodnutí správní žalobu.

ÚOHS vítá, že jeho rozhodnutí prověří správní soud.
"V rámci správního řízení Úřad oslovil dodavatele 12 značek automobilů a nikdo, kromě vybraného dodavatele, nesplňoval požadavky ministerstva stanovené v zadávací dokumentaci. Úřad proto vítá, že ministerstvo požaduje, aby rozhodnutí prověřil také správní soud," stojí v prohlášení.
Úřad upřesnil, že ve svém rozhodnutí nezpochybňuje technické požadavky zadavatele ve vztahu k vozům určeným pro Policii České republiky. Jako problematické vidí uzavření rámcové smlouvy na nákup přibližně 8000 automobilů pro celý resort, tedy nejen pro policii, ale také referentských vozů a aut pro hasiče.
Policisté nesmí jezdit v zastaralých a nevyhovujících autech. Ministr vnitra @jhamacek podá správní žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli zrušení zakázky na policejní vozy. Více zde: https://t.co/kI5huWIB8J
— Ministerstvo vnitra (@vnitro) July 23, 2019

"Podle názoru ÚOHS není možné, aby specifikace těchto všech vozů byla podřízena pouze potřebám jednoho segmentu, v tomto případě Policie ČR. Vítáme proto aktuální oznámení ministra vnitra, že v nově vypsaném tendru byla specifikace poptávaných vozů rozdělena do třech kategorií," uvedl úřad.
Vítěz zrušeného výběrového řízení měl s ministerstvem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na léta 2018 až 2021. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Jako problematické viděl omezení provedení aut na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidveřovou karoserii i stanovení rozměrů interiéru vozů.
Vnitro v březnu vypsalo nový tendr za půl miliardy zhruba na 800 aut, která mají sloužit převážně dopravní policii a policistům v běžné službě. Lhůta pro předložení nabídek skončila zhruba před měsícem, ministerstvo dostalo jednu nabídku. Komise ji doporučila, účastník se neodvolal. Druhé výběrové řízení je v počátcích, týká se zhruba 4000 aut za dvě miliardy.
---------------------------------------------