Vyzbrojování Česka dostal na starosti Filip Říha, má dokončit akvizice za miliardy

01.08.2019 (eurozpravy.cz/domaci…, Zdroj: Eurozpravy.cz / Články, Autor: EuroZprávy.cz / ČTK) Miliardové nákupy na ministerstvu obrany má od dnešního dne na starosti Filip Říha, který byl dosud řízením sekce pouze pověřen. Ode dneška byl jmenován náměstkem pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic.

Říha vyhrál vypsané výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. ČTK to dnes sdělil Marek Vala z odboru komunikace ministerstva obrany.
Říha byl řízením sekce pověřen od začátku letošního roku, když ve funkci na vlastní žádost skončil dosavadní náměstek Daniel Koštoval. Do té doby Říha vedl odbor dohledu nad akvizicemi. Na ministerstvu obrany pracuje od roku 2013. Předtím podle životopisu zveřejněném na webu ministerstva působil v advokátní kanceláři a na univerzitě ve Vídni.
Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že Říha od ledna prokázal odborné i manažerské schopnosti. "Resort obrany má před sebou několik důležitých akvizičních projektů, na jejichž přípravě se již také sám podílel, a věřím, že je úspěšně dotáhne do konce," uvedl v tiskové zprávě Metnar. "Udělám maximum pro zdárný konec všech velkých projektů a věřím, že se mi také podaří ještě více zefektivnit fungování sekce," dodal Říha.
K dnešnímu dni jmenoval státní tajemník v Ministerstvu obrany Petr Vančura po dohodě s ministrem obrany Lubomírem Metnarem náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filipa Říhu. Nový náměstek vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 5 uchazečů. pic.twitter.com/6ghIKFNzOI
— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) August 1, 2019

Sekce vyzbrojování a akvizic má na starosti pořizování techniky, zbraní či vybavení za miliardy korun. Nyní úřad řeší hned několik významných zbrojních tendrů. Hlavním je nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty, za které obrana podle předpokladů zaplatí více než 50 miliard korun. To ze zakázky činí nejdražší armádní nákup v novodobé historii i jednu z největších českých zakázek vůbec.
Zároveň ministerstvo plánuje pořídit i další techniku, která nahradí zastaralé vojenské vybavení. Z USA by chtělo koupit vrtulníky a i Izraele mobilní radiolokátory. Modernizovat se bude i dělostřelectvo.
Právě dokončení klíčových vyzbrojovacích projektů je jedním z hlavních Metnarových úkolů. Ministerstvo se totiž dlouhodobě potýká s délkou akvizičních procesů. Například mobilní radiolokátory MADR už mnoho let přesluhují a bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) sliboval podpis smlouvy na jejich nákup v roce 2017. Dohoda s izraelskou vládou dosud podepsána nebyla. V nedávné minulosti se zdržela i řada dalších zakázek.
-----------------------------------