ÚOHS tendr na provoz vodovodních sítí nezastavil

01.08.2019 (Zdroj: MAFRA, a.s. / MF DNES, Autor:Jakub Mikel)
OLOMOUC Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je koncesní řízení, ze kterého má vzejít provozovatel vodohospodářské infrastruktury na Olomoucku, nastaveno podle zákona. Tendr v předpokládané hodnotě 1,2 miliardy korun letos v březnu vypsala Vodohospodářská společnost Olomouc (VHS).

Začátkem června však na ÚOHS podal podnět olomoucký zastupitel Marek Zelenka (Piráti a STAN).

Podle Zelenky je koncesní řízení nastaveno ve prospěch velkých firem a jde na ruku současnému provozovateli Moravské vodárenské z francouzského koncernu Veolia. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uvedený podnět prošetřil, a to s ohledem na namítaný údajný střet zájmů a zvýhodnění dosavadního dodavatele a údajně nepřiměřené a diskriminační požadavky na prokázání technické kvalifikace. Šetření, v jehož rámci proběhlo i dotazování mezi subjekty působícími na relevantním trhu, však neodhalilo žádné důvody, na jejichž základě by bylo možno zahájit správní řízení,“ uvedl pro MF DNES mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle zastupitele Zelenky však sdělení ÚOHS pouze znamená, že VHS neporušila zákon, když omezila soutěž pro takto úzký okruh firem. „Fakt, že ÚOHS nezahájí správní řízení, ještě neznamená, že by zadavatel dělal vše, jak má, v souladu s dobrou praxí a že usiluje o nejlepší poměr ceny a kvality. Znamená to pouze, že momentálně dle úřadu zadavatel nepřesáhl zákonnou mez,“ komentoval rozhodnutí úřadu.

Ředitel VHS Olomouc Ivan Kosatík již dříve pro MF DNES odmítl, že by v tendru někoho zvýhodňovali. Koncesní řízení podle něj dál pokračuje. „Nám šetření úřadu celý proces nezkomplikovalo ani nezastavilo. Byla jen jakási práce navíc,“ říká Kosatík. „Teď je to tak, že všechny čtyři přihlášené firmy splnily kvalifikace a pokračují. V září podají cenové nabídky,“ popsal další postup.
-----------------------------------