Stanovení nové základní sazby pro výpočet referenční a diskontní sazby

02.08.2019 (www.uohs.cz/cs/informacni…, Zdroj: UOHS.cz / Tiskové zprávy)
V souladu se Sdělením o revizi metody stanovování referenčních a diskontních sazeb (Úřední věstník C 14, 19. 1. 2008, str. 6) upravila Evropská komise výši základní sazby pro výpočet referenční a diskontní sazby v České republice. Nová základní sazba ve výši 2,27 % je účinná od 1. 8. 2019.

Referenční a diskontní sazby se používají jako náhrada tržní sazby k výpočtu grantového ekvivalentu podpory, zvláště v případě, kdy se podpora vyplácí v několika splátkách, a k výpočtu části podpory, která vyplývá z režimů dotace úroků. Slouží rovněž ke kontrole souladu s pravidlem de minimis a s předpisy o blokové výjimce.
Konkrétním příkladem využití referenční sazby je situace, kdy Evropská komise rozhodne, že nelegálně poskytnutá veřejná podpora je neslučitelná s vnitřním trhem a nařídí členskému státu, aby učinil veškerá nutná opatření k tomu, aby získal podporu od příjemce zpět včetně úroků. Tyto úroky se stanovují právě na základě referenční sazby.

Tiskové oddělení ÚOHS
19/072/VP015