Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 7,2 milionu pro ministerstvo obrany

Brno 19. srpna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 7,2 milionu korun pro ministerstvo obrany za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017. Ministerstvo uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem dřív, než odeslalo informaci o výběru dodavatele ostatním účastníkům tendru. Rozhodnutí je pravomocné a ministerstvo teď musí pokutu zaplatit.

Ministerstvo obrany v reakci na rozhodnutí Rafaje připomnělo své dřívější vyjádření, ve kterém chybu uznalo. "Byla ale administrativního rázu a v žádném případě neovlivnila výběr dodavatele. Proto považujeme výši pokuty za značně nepřiměřenou," uvedl po prvním rozhodnutí úřadu mluvčí ministerstva Jan Pejšek. "Naše stanovisko se nezměnilo. Zamítnutím rozkladu jsme nicméně vyčerpali opravné prostředky," dodal dnes Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.
Ministerstvo obrany podalo proti rozhodnutí z letošního května rozklad k předsedovi úřadu. Ten ale námitkám ministerstva nevyhověl. "Připouštím, že je pokuta poměrně vysoká, ale její opodstatněnost právě v takové výši je Úřadem dostatečně odůvodněná i s ohledem na závažnost pochybení zadavatele," uvedl v rozhodnutí Rafaj.
ÚOHS se veřejnou zakázkou na nákup ručních granátů z roku 2017 zabýval už loni v září. Tehdy ministerstvu nařídil, aby do sedmi měsíců smlouvu uzavřenou s Českou zbrojovkou zrušilo. Důvodem bylo uzavření smlouvy před uplynutím lhůty pro podání námitek.
Zakázku na nákup deseti druhů cvičných i ostrých granátů vyhlásilo ministerstvo v červnu 2017. Nejnižší nabídku, 193 milionů korun, podala společnost Česká zbrojovka, s níž ministerstvo obratem uzavřelo smlouvu.
Poprvé se úřad zakázkou začal zabývat na podnět další společnosti, která se o zakázku ucházela, STV Group. Po skončení správního řízení v září ale úřad zahájil přestupkové řízení z moci úřední kvůli skutečnostem, které při správním řízení zjistil. Výsledkem je právě současná pokuta.
ska cap mal