Boj o novoroční oslavy v Praze: město chce videomapping, bývalí organizátoři ohňostroj

(18.10.2019 / IRozhlas.cz - Zprávy z domova) Praha zruší výběrové řízení na organizátora promítání na budovy, tzv. mappingu, který měl nahradit novoroční ohňostroj. Do tendru se přihlásil pouze jeden uchazeč. V pátek to řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Magistrát letos v srpnu jako důvod pro změnu uvedl negativní důsledky klasických ohňostrojů, především hluk, který ruší zvířata. Původní organizátoři v týdnu oznámili, že ohňostroj udělají navzdory rozhodnutí města.

„Veřejnou zakázku jsme nuceni zrušit a vyhlásit znovu, protože se do ní přihlásil pouze jeden účastník, který nesplnil její podmínky. Čekáme na právní stanovisko, jakým způsobem je případně možné upravit podmínky zadávacího řízení. Od možné úpravy podmínek očekáváme větší zájem ze strany uchazečů,“ řekl Hofman.

Novou veřejnou zakázku plánuje magistrát podle Hofmana vyhlásit v nejbližší době, pravděpodobně do několika dnů.

Organizátoři minulých novoročních ohňostrojů v Praze založili spolek Ohňostroj pro Prahu a chtějí uspořádat show navzdory rozhodnutí vedení hlavního města. Podrobnosti chtějí zástupci sdružení uvést až na začátku prosince. Financovat jej chtějí z veřejné sbírky.

Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě.