Do nového mýtného systému je zatím přihlášeno 82 tisíc vozidel, čeká se 450 tisíc

(21.10.2019 / Radio.cz - Zprávy / Katka Brezovská) Do nového systému na výběr mýta se za první měsíc zaregistrovalo 82 tisíc vozidel, celkem se očekává 450.000 vozů. Informoval o tom ministr dopravy Vladimír Kremlík za hnutí ANO. Většinu z registrovaných tvoří velcí dopravci, z jejich očekávaného počtu je evidována přibližně polovina. Z menších dopravních firem, které v současném systému tvoří v souhrnu až 85procentní většinu, se zaregistrovalo pouze pět procent. Podle Kremlíka je problém hlavně u zahraničních přepravců. Konsorcium CzechToll/SkyToll má obavy zejména z nedostatečného zájmu o registrace u polských dopravců. Problémy jsou ale i u dopravců z Rumunska, Bulharska a dalších zemí východní Evropy. Kremlík proto tento týden pošle dopis ministrům dopravy těchto států, ve kterém je požádá o spolupráci.

Přípravu nového mýtného systému provázejí právní spory. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v září zatím nepravomocně zakázal plnění mýtné smlouvy, a to s ročním odkladem. Stát proti tomu podal rozklad. Kremlík v této souvislosti zopakoval, že přípravy nového mýta pokračují a systém bude spuštěn včas.

Konsorcium CzechToll/SkyToll vystřídá na pozici správce mýta firmu Kapsch. Konsorcium loni uspělo v tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.