Kraj vyhlašuje první architektonickou soutěž

(24. 10. 2019 / Orlicky.net / Články) Královéhradecký kraj vyhlašuje otevřenou soutěž o návrh architektonického a projektového řešení nové sportovní haly pro tělesnou výchovu v Nové Pace. Návrh musí respektovat předpokládanou výši investičních nákladů 75 milionů korun bez DPH. Soutěž bude zahájena zveřejněním ve Věstníku veřejných zakázek v průběhu tohoto týdne s termínem odevzdání soutěžních návrhů 17. ledna 2020.

„Vyhlášením architektonické a projektové soutěže chceme najít nejvhodnější návrh pro stavbu nové sportovní haly u gymnázia a střední odborné školy pedagogické a také vítězný návrh ocenit. Stávající tělocvična totiž neodpovídá běžným podmínkám pro výuku a žáci nemají možnost hrát míčové hry a třeba dělat atletickou průpravu, dostatečné sportovní zázemí nemá ani jedna ze tří novopackých středních škol. Jedná se o první architektonickou soutěž o návrh, kterou kraj vyhlašuje. Při veřejných stavbách bychom rádi dali prostor kvalitní architektuře a začínáme stavbou v oblasti školství,“ komentuje vyhlášení soutěže náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství. Výstavbou nové sportovní haly u gymnázia a střední odborné školy pedagogické chce kraj zajistit odpovídající podmínky pro výuku tělesné výchovy a sportovní aktivity novopacké mládeže i veřejnosti. Návrh zaslaný do soutěže na výstavbu nového sportovního zařízení o velikosti 24 x 24 x 8 metrů s vlastním sociálním zařízením musí splnit požadavky vyhlašovatele obsažené v soutěžních podmínkách a soutěžních podkladech. Projekt musí být například řešen tak, aby v daném prostoru a čase mohly probíhat paralelně dvě vyučovací hodiny tělesné výchovy. Návrh musí respektovat předpokládanou výši investičních nákladů 75 milionů korun bez DPH a počítat s dostatečným množstvím zeleně a propojením haly se školou krytou spojovací chodbou. K tomu se nabízí místo výstupních dveří v meziposchodí přízemí a suterénu školy. „Novou sportovní halu umístíme na pozemku Gymnázia a Střední odborné školy v Nové Pace, v jejíž blízkosti jsou další dvě střední školy, které budou halu také využívat. K výstavbě využijeme veškeré volné přilehlé pozemky a vyřešíme tak i parkování pro zaměstnance školy a další návštěvníky sportovní haly,“ doplňuje radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice a dodává, že výsledný návrh musí ještě odsouhlasit příslušný drážní úřad vzhledem k blízkosti trati. Projektová otevřená jednofázová architektonická soutěž je zpracována v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a v souladu se Soutěžním řádem České komory architektů. Soutěž bude zahájena zveřejněním ve Věstníku veřejných zakázek v průběhu tohoto týdne. Termín odevzdání soutěžních návrhů je 17. ledna 2020.