Spor o pokutu 200 000 Kč pro České dráhy pokračuje

(24.10.2019 / Dnoviny.cz / Železniční doprava) Spor o pokutu 200 000 Kč, kterou v roce 2015 uložil Českým drahám Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), pokračuje. Nejvyšší správní soud svým rozhodnutím zrušil už podruhé rozsudek Krajského soudu v Brně, který předtím pokutu zrušil. Vyplývá to z informací na úřední desce Nejvyššího správního soudu.

Antimonopolní úřad pokutu 200 000 Kč udělil v listopadu 2015, v prosinci 2016 ji potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj poté, co České dráhy proti rozhodnutí podaly rozklad. Důvodem pokuty byla podle úřadu nezákonná změna smlouvy na nákup 31 vlakových jednotek od polské firmy Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spółka Akcyjna Holding.

Krajský soud v Brně rozhodnutí úřadu zrušil pro nesrozumitelnost a vrátil jej k opětovnému projednání ÚOHS. Nejvyšší správní soud to ale odmítl. „Nejvyšší správní soud neshledal odůvodnění rozhodnutí předsedy (ÚOHS) ve vztahu k jeho výroku nepřezkoumatelným pro nesrozumitelnost,“ uvedl předseda senátu Nejvyššího správního soudu David Hipšr. Krajský soud se tak bude případem zabývat znovu, už potřetí.

České dráhy se pokutě bránily žalobou u Krajského soudu v Brně, který loni v létě rozhodnutí úřadu zrušil a vrátil mu případ k opětovnému posouzení. Rozhodnutí krajského soudu ale napadl ÚOHS kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu, který jeho námitkám vyhověl a spor vrátil krajskému soud v Brně k opětovnému projednání. Výsledkem byl srpnový rozsudek, který nyní Nejvyšší správní soud opět zrušil.

(čtk)