(07.08.2020; SeznamZpravy.cz) Lidé z okolí Michala Haška vypustili informaci, že by exhejtman rád nahradil Petra Rafaje ve funkci předsedy antimonopolního úřadu. Zdroje Seznam Zpráv se ale shodují, že prezident vládní žádost o Rafajovo odvolání nevyslyší.
Jakmile v polovině srpna skončí vládní prázdniny, čeká premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Půjdou za ním s návrhem, aby odvolal stávajícího šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.


Předsedu antimonopolního úřadu, který dohlíží na to, aby byla zachována pravidla hospodářské soutěže, totiž odvolává (či jmenuje) na návrh vlády právě prezident. Babiš ani Hamáček ale zatím neřekli, koho by v čele úřadu chtěli místo něj.
Seznam Zprávy v uplynulých dnech narazily u třech na sobě nezávislých zdrojů na spekulaci o jméně bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška.
Informaci redakce ověřovala u několika zdrojů blízkých premiéru Babišovi, Hradu a vedení ČSSD. Všichni se shodli, že je to Hašek či jeho okolí, odkud se informace o zájmu o antimonopolní úřad rozšířila. „Tohle Michal umí, sám pustí informaci do prostoru a čeká, jestli se ujme,“ řekl redakci lobbista blízký Hradu.
„Typický Hašek, začali o tom mluvit jeho lidé v Brně, informace cestovala. Dostala se i do tamní bezpečnostní komunity,“ dodal právník blízký Úřadu vlády. „Michal sice pro sociální demokracii teď dělá, umí mluvit i s Hamáčkem. Vzhledem k jeho CV ale pochybuji, že bychom našli sílu Haška protlačit,“ dodal zase člen vedení ČSSD.
Hašek na opakovaný dotaz redakce, zda by měl zájem o vedení vlivného úřadu, nereagoval.
Někdejší statutární místopředseda ČSSD, kterému po volbách v roce 2013 srazil politický vaz takzvaný lánský puč, byl známý tím, že kupil funkce. V roce 2013 mu média napočítala zhruba 30 pozic, které souběžně zastával. A ani dnes nezahálí.
V současnosti řídí volební kampaň sociálních demokratů. Je ale také poradcem ministra vnitra i ministra zemědělství a asistentem poslance Jiřího Běhounka (za ČSSD).
Na jednu stranu by tak jeho nominace na šéfa antimonopolního úřadu dávala určitou logiku - tedy z hlediska mocenského. Hašek měl vždy blízko k Hradu a jak už zaznělo, je to prezident, kdo na návrh vlády jmenuje a odvolává šéfa ÚOHS. Zároveň pracuje pro ČSSD, která je koaliční vládní stranou a bude se tedy na výběru Rafajova nástupce podílet.
Kde by však s velkou pravděpodobností narazil, by bylo hnutí ANO, jehož šéf Andrej Babiš k Haškovi dlouhodobě netíhne. Ostatně to se ukázalo v klíčových okamžicích po volbách v roce 2013, kdy dal Babiš přednost jednání s táborem Bohuslava Sobotky namísto Haškova křídla, které se následně utopilo ve lžích kolem tajné schůzky s prezidentem na zámku v Lánech.
Jakékoliv případné změny ve vedení ÚOHS se ale budou odvíjet od rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana. Podle zdrojů Seznam Zpráv však hlava státu s vysokou pravděpodobností Rafaje ve funkci ponechá. Z několika důvodů.
Zaprvé: Rafajovi ve funkci zbývá necelý rok. Zeman může namítnout, že než úřad personálně destabilizovat předčasným stažením Rafaje a několikaměsíčním hledáním jeho náhradníka, raději stávajícího šéfa nechá ve funkci.
Zadruhé: Rafaj je dlouhodobě pod ochranou prezidenta a vlivných figur Pražského hradu typu poradce Martina Nejedlého. Už loni v březnu, kdy se začala propírat brněnská korupční kauza Stoka a odposlechy mezi Rafajem a 1. místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem ohledně tendru na mýto, se prezident Zeman za Rafaje postavil. S tím, že by jej odvolal až po pravomocném rozsudku. Doplňme, že Rafaj v současnosti není ani trestně stíhaný.
Zatřetí: s iniciativou, aby Babišova vláda vůči Rafajovi zaujala kritické stanovisko a navrhla jeho odvolání, přišly protikorupční neziskové organizace. Dá se říci, že Zeman podobné spolky nemá v oblibě. Těžko si představit, že by takové volání (byť institucionálně vedené skrze vládu) hodlal vyslyšet.
Začtvrté: pokud premiér Babiš dostojí svému slovu a s vicepremiérem Hamáčkem navrhne prezidentovi Rafajovo odvolání, nastane paradoxní situace. O odvolání podezřelého, avšak nestíhaného manažera bude žádat předseda vlády, který je sám trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo.
Navíc, Babiš chce Rafajovu hlavu mimo jiné kvůli kauze mýtného tendru, ve které odposlechy zachytily Rafaje v tajných hovorech s 1. místopředsedou Babišova hnutí Jaroslavem Faltýnkem. Lze si představit, jakým způsobem by na nastalou scénu prezident Zeman reagoval.
Aby Andrej Babiš s Janem Hamáčkem v úsilí odvolat Petra Rafaje u prezidenta uspěli, museli by být s Hradem domluvení na scénáři, jak postupovat po případném Rafajově sesazení - ideálně tedy na novém kandidátovi.
V tomto ohledu již Seznam Zprávy v minulém týdnu informovaly, že jako o adeptovi se v zákulisí hovoří o 1. místopředsedovi úřadu Hynku Bromovi. Na něm by se pravděpodobně shodly ČSSD a okolí Hradu, se jménem někdejšího plzeňského politika ODS by však měl nejspíš problém Andrej Babiš.
Zatím se tak nezdá, že by měla vláda s Hradem připravený jasný scénář ohledně Rafaje v čele ÚOHS. Proč do toho tedy Babiš s Hamáčkem šli?
Svou roli mohly sehrát osobní důvody - Babiš šéfa antimonopolního úřadu dlouhodobě kritizuje. V roce 2015 bylo ANO proti tomu, aby vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) potvrdila Rafaje v čele ÚOHS na druhé šestileté období. „Byl jsem vyzván protikorupční radou a dostal jsem dopis z Ústí nad Labem, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem,“ odpověděl minulé pondělí Andrej Babiš na dotaz, zda prezidentovi Rafajovo odvolání navrhne.
Šéf ČSSD Hamáček zase před rokem kritizoval vedení antimonopolního úřadu poté, co ÚOHS shodil tendr Ministerstva vnitra na dodávku policejních vozů od mladoboleslavské Škody Auto. „Já jsem s prací ÚOHS dlouhodobě nespokojen, mám pro to i osobní, resortní zkušenost, kdy ten úřad z mého pohledu nefunguje tak, jak má. Ta výměna je namístě,“ prohlásil nedávno Hamáček.
Události posledních měsíců pak Rafajovu pozici nadále oslabily. Jméno předsedy se totiž už rok a půl probírá v obřím korupčním skandálu Stoka. A v případu rozdělování sportovních dotací se zase odhalily Rafajovy výlety za fotbalem, které platil hlavní obžalovaný kauzy Miroslav Pelta.
Rafaj v prohlášení pro média uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS. Jakékoliv pochybení či provinění v citovaných kauzách popírá.
Tím, že vláda hodlá prezidentovi přednést žádost o Rafajovo odvolání, ze sebe ale minimálně sejme politickou odpovědnost za kauzy, v nichž se Rafajovo jméno objevuje. Kritika se po případném setrvání v čele antimonopolního úřadu snese primárně na prezidenta Zemana.