Rozhodnutí ÚOHS zakazující MPSV uzavřít smlouvu na nový systém dávek je pravomocné

(03.01.2020/Lupa.cz/Aktuality/Autor:Karel Wolf)Ministerstvo práce a sociálních věcí nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl začít fungovat od roku 2021. Důvodem rozhodnutí, které je nyní pravomocné, je, že ministerstvo dostatečně nevysvětlilo vyřazení vítězné firmy DXC Technology z tendru kvůli nízké ceně. Tím podle úřadu porušilo zákon o zakázkách, informuje o tom dnes ČTK.

Ministerstvo zohlední výtky antimonopolního úřadu v chystaném zadávacím řízení, odvolávat se nebude, aby celou záležitost dále neprotahovalo: „Nepodáním rozkladu MPSV ušetří čas, kdy není závislé na běžících blokačních lhůtách a může v dalším postupu v zadávacím řízení zohlednit orgánem dohledu tvrzené nedostatky odůvodnění vyloučení,“ prohlásila pro ČTK mluvčí ministerstva Kristýna Křupková. Ministryně Maláčová se odmítla k postupu vyjádřit s odůvodněním, že jde o neuzavřenou situaci.

O vypsání tendru na nový systém se ministerstvo pokusilo již dvakrát, ale pokaždé zatím narazilo. V prvním případě ministerstvo v roce 2014 vybralo dosavadního dodavatele, tedy Ok System se zadávací cenou 616 milionů korun bez DPH, od smlouvy ale nakonec odstoupilo. Na to OK System zareagoval žalobou. Druhá soutěž proběhla v roce 2017 a se zadávací cenou 270 milionů ji vyhrála firma DXC Technology. OKSystem, který nabídl řešení za 824 milionů, podal na soutěž stížnost a ÚOHS nařídil její přezkum. Ministerstvo tedy zareagovalo tím, že vítěze soutěže kvůli příliš nízké ceně vyřadilo. To ale vedlo jenom k tomu, že se na antimonopolní úřad pro změnu obrátila samotná DXC Technology a úřad loni v prosinci rozhodl, že musí ministerstvo vyřazení firmy zrušit a smlouvu s druhým dodavatelem nesmí uzavřít, rozhodnutí nyní nabylo právní moci.

Díky tomu se ale objevil nový problém a to jak zajistit vyplácení dávek po vypršení smlouvy na provoz současného systému. Ministerstvo práce proto letos v březnu čeká vypsání nového tendru na dočasného provozovatele současného informačního systému pro vyplácení dávek. Jeho úkolem bude od roku 2021 převzít a dále spravovat zastaralou platformu vyvinutou firmou OKSystem. Ministerstvo muselo kvůli průtahům původní smlouvu se současným provozovatelem zatím prodlužovat již dvakrát. Za každý rok prodlouženého provozu systému ministerstvo OKSystem musí platit půl miliardy korun.