(17.08.2020; Ekolist.cz; Autor:ČTK) Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil pětiletý lesnický tendr 2021+. Odhadovaná hodnota prací je 4,5 miliardy korun bez DPH, objem dřeva k těžbě je šest milionů metrů krychlových. Uzávěrka pro podání nabídek je 15. září. Lesům ČR patří téměř polovina lesů a jejich nynějším hlavním úkolem je zvládnutí kůrovcové kalamity.
Podobně jako tendr 2020+ bere i vyhlášený tendr 2021+ ohled na kůrovcovou kalamitu a 29 soutěžených zakázek dělí do třech kategorií. "Podnik tak opět kombinuje vlastní i cizí zdroje, což umožňuje postupovat podle aktuální situace v daném regionu," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Firmy by pro LČR měly začít pracovat od začátku ledna.

Takzvaných kalamitních jednotek, které pokrývají území nejvíce zasažené kůrovcem, je osm. Lesnické firmy budou na těchto jednotkách těžit dřevo a dělat pěstební práce. Vytěžené dřevo si prodají samy Lesy ČR. Na dvou postkalamitních jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce, těžbu i prodej dřeva si LČR zajistí například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému. Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se bude týkat 19 jednotek.

Předpokládaná těžba šesti milionů metrů krychlových dřeva by měla pocházet ze 188 012 hektarů lesa. "Ročně se počítá s těžbou 1,2 milionu metrů krychlových dřeva a zalesněním 1534 hektarů. Služby spojené s nákupem dříví představují částku 4,5 miliardy korun. Osmadvacet pětiletých a jednu roční smlouvu připravíme k podpisu do konce roku," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček. LČR celkem hospodaří na 1,19 milionu hektarů lesů..

Vítězem loňského tendru 2020+ se stala těžařská skupina PETRA z Hodonína, která získala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek. Za skupinou PETRA se se ziskem pěti jednotek umístily Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert. Po čtyřech jednotkách podepsaly RM FOREST lesní společnost, Stora Enso Wood Products Ždírec a firma LESCUS Cetkovice. Nabídky do tendru loni na konci října podalo 32 firem a alespoň jednu zakázku získalo 22 z nich.

Hospodaření LČR se loni kvůli kůrovcové kalamitě propadlo do ztráty 790 milionů korun ze zisku 70 milionů v roce 2018. V koncepci hospodaření Lesy ČR počítají letos se ztrátou 1,9 miliardy korun. Kůrovcová kalamita způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen.

Těžbu dřeva Lesy ČR kvůli kůrovci loni zvedly o 30 procent na rekordních 13,9 milionu metrů krychlových. Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,7 milionu metrů krychlových.