Turnovsko čeká tendr na nového provozovatele vodohospodářské infrastruktury. Ve hře je zakázka na 10 let za více než dvě miliardy

(05.01.2020/Liberecké zprávy/Články)Nového provozovatele vodohospodářské infrastruktury musí během letošního roku v rámci veřejné zakázky vybrat Vodohospodářské sdružení (VHS) Turnov. Provoz vodovodů a kanalizací pro 22 členských měst a obcí na severu Čech až doposud zajišťuje akciová společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK). A to na základě koncesní smlouvy ze srpna 2010. Ta ale platí pouze do konce letošního roku. Vítěz, který vzejde z aktuálně vyhlášeného tendru, získá zakázku na dalších 10 let v hodnotě přes 2,1 miliardy korun (bez DPH). V Libereckém kraji půjde o jednu z největších transakcí za posledních několik let.

Oznámení a zadávací dokumentace VHS Turnov k plánované transakci se v těchto dnech objevily ve Věstníku veřejných zakázek s tím, že termín pro podání nabídek je do 12. února. Ukončení koncesního řízení a výběr nového provozovatele by se pak měl podle harmonogramu uskutečnit nejpozději do konce letošního července, převzetí povinností a následné plnění závazků smlouvy o provozování vodohospodářské infrastruktury pak od 1.1. 2021.

„Základním a zásadním posláním zadavatele je kvalitní správa, údržba a obnova vlastního majetku a zajišťování komplexních služeb v oblasti dodávek pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod. V návaznosti na toto poslání si zadavatel vytyčil celkem osm strategických cílů,“ uvádí se mimo jiné v zadávací dokumentaci VHS Turnov, přičemž mezi klíčovými požadavky jsou například zajištění dostatečných prostředků na obnovu majetku, garance vysokých standardů pro kvalitu a služby, respektování obecně závazných předpisů, umožnění čerpání dotací na rozvoj a v neposlední řadě i jednotnost a solidarita při správě a cenotvorbě či udržení sociálně přijatelné ceny.

Stanovení ceny vodného a stočného pro firmy a obyvatele v daném území je jednou z nejvíce sledovaných aktivit u všech vodohospodářských společností. Soutěž, respektive koncesní smlouva, která bude po oznámení výsledků tendru uzavřena, totiž nastavuje nová pravidla, podle nichž má budoucí provozovatel ceny určovat. Vítěze zakázky by se veřejnost měla dozvědět v polovině roku.

VHS Turnov vzniklo před 25 let, kdy převzalo privatizovaný majetek někdejšího státního podniku Vodovody a kanalizace Turnov. Zakládajícími členy byly čtyři obce. Po roce 2000 se jejich počet postupné rozšiřoval. V současnosti se jedná o dobrovolný svazek 22 měst a obcí v regionu, který je vlastníkem vodárenské infrastruktury – vodovodů, kanalizací, úpraven vody, čistíren odpadních vod, vodojemů a dalších zařízení na sítích.

Podle zatím poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2018 sdružení disponuje majetkem v hodnotě bezmála 3 miliardy korun. Jednou z jeho nejvýznamnějších investic byla rekonstrukce ČOV Turnov, která probíhala po dobu tří let (2001 - 2004) a stála přes 92 milionů korun.

Mediálně známější se pak stala například investice do rozsáhlého stavebního díla, jehož součástí a zároveň symbolem se stal unikátní věžový vodojem v Ohrazenicích. Stavba včetně přípravných prací inženýrské činnosti a majetkových výkupů přišla celkem na 75 milionů korun, přičemž 28 milionů na její financování přispěl díky evropskému a národnímu operačnímu programu Životní prostředí Státního fondu životního prostředí ČR. Dalších 21 milionů zaplatily Liberecký kraj, město Turnov a obec Ohrazenice.

Od roku 1996 VHS Turnov investovalo do vodohospodářské infrastruktury ve své správě téměř půl miliardy korun.