Agrofert má kvůli zakázce Čepra ukázat svého majitele

(13.01.2020/Economia,a.s.-Hospodářské noviny/Jana Klímová,Kateřina Frouzová)Holding Agrofert bude muset v příštích měsících spolu s dalšími firmami nově soutěžit o miliardové zakázky, které mají nyní od státní firmy Čepro na dodávky biopaliv. Na konci roku jim vyprší dlouhodobé kontrakty a Čepro chystá novou soutěž.

Pro Agrofert to mimo jiné bude znamenat, že pokud se do tendru přihlásí,vůbec poprvé bude mít Čepro oprávnění vstoupit do nového rejstříku skutečných majitelů firem. A zjistit, koho bývalý holding premiéra Andreje Babiše vlastně eviduje jako konečného vlastníka.

Rejstřík je doposud neveřejný a firmy do něj smí nahlížet jen během zadávacích řízení na nové zakázky. Musí vyloučit, že neuzavřou smlouvu s někým, kdo porušuje zákon o střetu zájmů. Podle něj nesmí získat veřejnou zakázku firma ovládaná spoluvlastněná veřejně činnými osobami, tedy politiky či vyššími úředníky.

„Pokud bude v průběhu soutěže zjištěno, že zapsaným skutečným majitelem společnosti Agrofert či jakékoliv jiné firmy je veřejný funkci o nář podle zákona o střetu zájmů, vyvodí z toho naše společnost důsledky,“ sdělil HN generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Firma má dosud od Agrofertu čestné prohlášení, že veškeré zákony dodržuje.

Agrofert vlastnil dříve přímo Andrej Babiš, právě kvůli zákonu o střetu zájmů ho ale vložil do svěřenských fondů. Ty žádného konkrétního majitele nemají, a Babiš tak tvrdí,že zákon neporušuje.Fondy podle něj ovládají jejich správci, kterými jsou manažera právník holdingu. Zda už Agrofert do evidence konečného majitele zapsal a koho konkrétně,mluvčí firmy Karel Hanzelka HN neřekl.

Opačný názor má ale Evropská komise. Podle její finální auditní zprávy o čerpání dotací Agrofertem je premiér stále ovládající osobou fondů,a tím i Agrofertu,a je tak ve střetu zájmů.

Změnu může přinést i připravovaný nový zákon o evidenci skutečných majitelů firem. Ten podle návrhu ministerstva spravedlnosti zpřísňuje určení konečného vlastníka svěřenských fondů. Narozdíl od stávající verze zcela konkrétně jmenuje třeba zakladatele fondu, jeho správce či toho, kdo z něj bude profitovat–takzvaného obmyšleného trustu. A to je u Agrofertu Babiš.

Podle Transparency International v návrhu zákona ovšem na poslední chvíli přibyl odstavec, který Agrofertu situaci, a tím i získávání dotací a zakázek opět usnadní. V něm stojí,že u obchodní korporace vlastněné svěřenským fondem si firma musí situaci analyzovat a na základě reálných poměrů v podniku uvést jméno vlastníka. „Převedeno do praxe, Andrej Babiš by byl jedním ze skutečných majitelů svých svěřenských fondů, ale nikoliv společností do nich vložených (Agrofertu),“ řekl analytik Transparency International Milan Eibl.

Odstavec přidalo samo ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO) a návrh na konci roku poslalo na vládu. Jeho mluvčí Vladimír Řepka výhrady Transparency odmítl.Stejná pravidla pro určení koncového vlastníka by podle něj platila i bez přidaného odstavce. Ministerstvo kromě toho v zákoně zavádí maximálně půl milionové pokuty. Ty mají firmy platit například za chyby v zápisu do rejstříku.Když chyba odhalí, že firma je ve střetu zájmů,může ostátní zakázky či dotace přijít.

10. ledna vypršela lhůta pro zavedení nového rejstříku majitelů firem. Tuto změnu po Česku chtěla EU.