Stát bude letos umět přijímat elektronické faktury. Jak jsou připraveny české firmy?

(13.01.2020/Faei.cz/David Erben)Možnosti pro využití elektronické fakturace se rozšiřují. Od dubna letošního roku budou mít podle Šárky Pavlasové z Odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí všechny instituce státní a veřejné správy povinnost přijímat a zpracovávat elektronické faktury odpovídající příslušné evropské normě.
Vyplývá to ze zákona o zadávání veřejných zakázek a týká se to například státních příspěvkových organizací či územních samosprávných celků.

„V resortu MF ČR jsme prozatím v roce 2019 (k polovině prosince, pozn. red.) obdrželi celkem 63 854 faktur, z toho elektronických faktur (formát ISDOC) bylo celkem 2 360. To představuje 3,7 procenta. Obdobné počty byly vykázány i za roky 2017 a 2018,“ uvádí Pavlasová.
V letošním roce budou muset všechny instituce státní a veřejné správy umět elektronické faktury přijímat a zpracovávat. Elektronická faktura umožňuje přímý import položek daňového dokladu do účetního systému. Výhodou je časová úspora i omezení chybovosti při ručním přepisování faktur. Přesto je e-fakturace mezi českými firmami zatím využívána velmi málo, podle ministerstva financí jen v necelých čtyřech procentech případů.
Podle odborníků však zřejmé výhody v budoucnu e-fakturaci zajistí širší využití. Firmy podle odborníků na e-faktury budou postupně přecházet, hlavně z důvodu zefektivnění práce.
„Firmy postupně zcela jistě začnou na elektronickou fakturaci přecházet, a to hlavně z důvodu časové nenáročnosti a zefektivnění práce,“ věří Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. „Důvodem nízkého využití elektronických faktur je fakt, že lidé o této možnosti často nevědí,“ vysvětluje Robert Krupa ze společnosti Solitea. Praxe podle ukazuje, že je třeba dát firmám srozumitelné informace.
Prostřednictvím moderních účetních systémů je možné faktury posílat i přijímat s využitím elektronické výměny dat ve formátu ISDOC, respektive ISDOCX. Tato bezpapírová výměna umožňuje jejich rychlé a bezchybné zpracování. Zkrácením času stráveného nad účtováním faktur může firma ušetřené zdroje využít jinde. Automatický import pak eliminuje chybovost, která se může objevit při ručním zadávání a návazných platbách faktur.