(24.08.2020; Ekonomickydenik.cz) V příštím nebo přespříštím roce hodlá policie nakoupit vozidla s balistickou ochranou pro krajské zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky. Policejní prezídium plánovaný nákup zdůvodňuje „bezpečnou přepravou zasahujících policistů do místa zákroku s odkrytými prostory ohroženými střelbou a eliminaci teroristů v civilním prostředí“. Odhadovaná cena je 240 milionů korun.
Policie chce nakoupit pro krajské zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky 12 nových vozidel s balistickou ochranou pro zásahové jednotky. Odhadovaná cena akvizice je 240 milionů. České justici plán nákupu potvrdilo Policejní prezídium. „V případě přidělení mimořádných finančních prostředků se předpokládá vyhlášení veřejné zakázky v průběhu roku 2020 až 2021 s předpokládaným termínem dodáním 2021 až 2022,“ uvedl plukovník Ondřej Moravčík.

I když by se mohlo zdát, že setrvalá bezpečnostní situace v České republice nákup takovéto specializované a drahé techniky nutně nevyžaduje, podle policie je plánovaný nákup pro krajské zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky žádoucí. „Ano je. Současná vozidla jsou zastaralá a je potřeba je obměnit. Vozidla budou určená pro zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky Policie ČR,“ pokračuje Ondřej Moravčík.
Do jakých operací by pak měla být tato vozidla nasazena? „V případě pořízení těchto vozidel bude Policie ČR disponovat odpovídajícími vozidly s balistickou ochranou k zajištění maximální akceschopnosti a bezpečného převozu zásahových družstev na místo mimořádné události. Policie bude připravena zajistit bezpečnou přepravu zasahujících policistů do místa zákroku s odkrytými prostory ohroženými střelbou a eliminaci teroristů v ´civilním´ prostředí včetně možnosti provádět zákroky v prostředí ohroženém plynovými látkami nebo v nočních a ztížených vizuálních podmínkách,“ vysvětluje dále Moravčík.
Policie nyní disponuje šesti vozy. Vlastní také vozy se speciální protiminovou ochranou, jejich počet ale tají. „Jedná se o neveřejnou informaci, nebude sdělováno z důvody ochrany příslušníků PČR,“ podotkl Moravčík. Na jaře ale policie sama přiznala nákup dvou terénních speciálů Toyota Land Cruiser pro Prahu, které pro ni upravila přeloučská firma SVOS. „Mohu potvrdit, že pražští policisté mají nově k dispozici dvě terénní vozidla Toyota LC 200, která budou sloužit pro plnění jejich služebních úkolů. Z taktických důvodů nebudeme k vozidlům sdělovat další informace,“ řekl v loňském roce mluvčí policejního prezídia David Schön.
Na otázku, zda jsou v rozpočtech policie nebo ministerstva vnitra finanční prostředky plukovník Moravčík odpověděl: „Z rozpočtu Policie ČR ani ministerstva vnitra nejsou vyčleněné žádné finanční prostředky. Vozidla budou realizována pouze v případě vyčlenění mimořádných finančních prostředků. O tyto finanční prostředky usilujeme společně s ministerstvem vnitra v nadlimitních požadavcích.
Zájem policie o nákup zaregistrovala předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a členka výboru pro bezpečnost Jana Černochová, která kvůli tomu interpelovala ministra vnitra Jana Hamáčka. „Domníváte se, že je jejich nákup žádoucí? Jsou na tento nákup vyčleněny v rozpočtu ministerstva vnitra prostředky, případně počítáte s jejich vyčleněním v rozpočtech na nadcházející léta?“ dotázala se Černochová Hamáčka.
Ministr vnitra byl k poslankyni otevřenější, než Policejní prezídium k médiím. „O nákupu tohoto typu vozidel Policie ČR uvažuje od roku 2018, kdy vstoupil v platnost koncepční materiál ´Systemizace služebních dopravních prostředků Policie ČR´. V tomto materiálu je vymezena potřeba tohoto druhu vozidel u speciálních útvarů Policie ČR, konkrétně u Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, u zásahových jednotek v rámci Krajských ředitelství Policie ČR a pro ochranu Letiště Václava Havla v Praze,“ odepsal Černochové Hamáček.
Vnitro chce podle Hamáčka nakoupit 12 kusů těchto vozidel. V roce 2019 bylo z rozpočtu policie pořízeno balisticky zodolněné vozidlo pro Útvar rychlého nasazení Policie ČR. Celkové finanční náklady na realizaci veřejné zakázky jsou dle Hamáčka odhadnuty na částku 240 milionů Kč. „S ohledem na skutečnost, že pořízení majetku v tomto objemu není v rozpočtových možnostech Policie ČR, a to ani při přehodnocení vlastních priorit, navrhuje se v této souvislosti předkládaný záměr finančně zajistit navýšením rozpočtu kapitoly 314 — Ministerstvo vnitra pro rok 2021. Harmonogram pořízení bude sestaven ihned poté, co budou přiděleny odpovídající, výše uvedené, finanční prostředky. Dodací lhůta od objednání vozidel činí nejméně 12 měsíců,“ konkretizoval svou odpověď poslankyni Hamáček.
Pancéřované vozy jsou podle Hamáčka součástí platné systemizace služebních dopravních prostředků policie. „Tato vozidla jsou standardizovaným prostředkem pro plnění činností Policie ČR. Finanční prostředky potřebné na obměnu speciálních vozidel s balistickou ochranou v objemu 240 mil. Kč jsou pravidelně uplatňovány při přípravě návrhu státního rozpočtu, a to formou tzv. nadlimitních požadavků,“ uzavřel Hamáček.
Jan Hrbáček
Text je převzat z portálu Česká justice, který je, stejně jako Ekonomický deník, součástí vydavatelství Media Network