VHS Turnov vypsal dvoumiliardový tendr na provozovatele své sítě

(19.01.2020 Nasregion.cz Ondřej Matěj Hrubeš) Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS Turnov) začalo hledat v soutěži firmu, která bude od roku 2021 provozovat deset let její vodohospodářskou síť na Semilsku a Jablonecku. Jde o zakázku za 2,168 miliardy korun.

Nejpozději v červenci chce firma uzavřít smlouvu s vítězem, takový je plán, řekl ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

Společnost VHS Turnov, tvořená obcemi převážně ze Semilska, zásobuje obyvatele šesti měst a 14 obcí včetně Turnova a Semil. Současnému provozovateli vodárenské sítě, firmě Severočeské vodovody a kanalizace, vyprší koncesní smlouva po deseti letech na konci letošního roku. Po zkušenostech z jiných regionů Hejduk očekává, že by se do vyhlášeného koncesního řízení mohlo přihlásit tři až pět firem. „Soutěž je dvoukolová," uvedl Hejduk. V prvním kole, které skončí 12. února, se budou posuzovat kvalifikační předpoklady. Kdo je splní, postoupí do druhého. „V něm budou mít uchazeči měsíc až měsíc a půl na podání cenové nabídky," dodal ředitel.

Na vypsání koncesního řízení se vodohospodářské sdružení připravovalo tři roky a zvažovalo také, zda vodárenskou síť neprovozovat samo. Nakonec ale podle Hejduka od této varianty ustoupilo. „Nemáme s tím žádnou zkušenost a neumíme, to. Druhá věc je, že by to stálo na vstupních nákladech velké peníze a není jisté, že bychom to dělali levněji než současný provozovatel," dodal.