Armáda připravuje nákup dronů

(20.01.2020 Economia, a.s.-Hospodářské noviny Benedikt Lederer) Čeští vojáci mají získat drony, které mohou cíle pozorovat i zneškodňovat. Ministerstvo obrany navíc řeší, že by je mohlo kupovat společně s ostatními státy Visegrádské skupiny a díky tomu ušetřit.

Místo v kokpitu letadla sedí český pilot před monitorem a sleduje, co se děje sto kilometrů daleko od něj. Řídí armádní dron ScanEagle, který se ve vzduchu udrží přes 20 hodin, vojáci se proto u jeho ovládání střídají. „Po hodině a půl mě nahrazuje kolega. Dalo by se vydržet déle, člověk by už ale jen tupě zíral a mohl by něco přehlédnout," popisuje jeden z pilotů, který musí zůstat v anonymitě.

Podobných strojů bude mít armáda víc, počítá s nákupem dronů, které mohou cíle pozorovat i zneškodňovat. Ministerstvo obrany navíc řeší, že by je mohlo kupovat společně s ostatními státy Visegrádské skupiny a díky tomu ušetřit. První krok k takovému postupu už politici z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska udělali, jednají o společném nákupu vojenské munice.

Náčelník Generálního štábu Aleš Opata uvádí, že v roce 2022 se armáda chystá získat obří bojové drony. Vážit mají až 1,2 tuny a budou vybavené zbraněmi a rušičkami pro elektronický boj.„Posuneme se do nové dimenze technologií, které bychom měli mít," prohlašuje. Podobné drony v současné době používají například Američané.

Kolik těchto letounů Česko koupí, není zatím jasné. „Projekt nyní připravujeme," uvádí Opata. Podle nynější koncepce má armáda takový stroj pořídit do roku 2024. Opatův předchůdce ve funkci náčelníka Generálního štábu Josef Bečvář před třemi lety odhadl, že do roku 2025 by armáda mohla do dronů investovat miliardu korun.

Drony, které mohou útočit, by ale čeští vojáci mohli mít ve výzbroji ještě před pořízením zmíněného obřího stroje. Ministerstvo připravuje nákup „sebevražedných" dronů. Jde o malé stroje nesoucí výbušninu, které slouží k průzkumu, ale v případě potřeby mohou zneškodnit i pozemní cíl tak, že do něj nalétnou.

Vojáci si už kvůli tomu dělali průzkum trhu a připravují se na vyhlášení zakázky. „Nákup by mohl začít letos, chceme zapojit i domácí obranný průmysl," uvádí plukovník Petr Šnajdárek, zodpovědný za výstavbu nového dronového praporu české armády, založeného tento měsíc.

Jednotka vznikla v Prostějově na základech roty, která se do konce loňského roku práci s bezpilotními systémy věnovala jako součást zdejšího 102. průzkumného praporu. V současnosti má nový útvar přes sto lidí, do pěti let jich má být 300. Velký nábor hodlá jednotka spustit rok před dodáním velkého dronu. Noví příslušníci by se podle velitele praporu Jana Štrbíka rovnou účastnili výcviku pro ovládání nového stroje.

Rozšiřování bezpilotních strojů má v Česku politickou podporu. Za koupi velkých bojových dronů se staví například prezident Miloš Zeman. Pokud by se drony měly kupovat společně s ostatními státy visegrádské čtyřky, bude třeba upravit pravidla pro veřejné zakázky, upozornil na lednovém jednání ve sněmovně Lubor Koudelka ze sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany. Na změně zákonů už ale podle něj ministerstvo pracuje.

V současnosti má armáda jen několik menších strojů, které využívá k průzkumům. Například Raven RQ-11B, jenž váží necelé dva kilogramy. Testuje také využití čtyřvrtulových dronů, které se používají i civilně, například k focení. Největšími drony českých vojáků jsou ScanEagle, 25kilové stroje, kterých dostali 10 od Spojených států. Vojáci je používají na misích v Afghánistánu a Mali.

Drony ve výzbroji

V Prostějově vznikl počátkem roku 533. prapor bezpilotních systémů české armády.

ÚTOKY NA DÁLKU

Zabití Solejmáního
Na začátku ledna usmrtili Američané pomocí dronu íránského generála Kásema Solejmáního, šéfa elitních jednotek Kuds. Bezpilotní letoun byl ovládaný z Nevady ve Spojených státech. V reakci na smrt vlivného muže odpálil Írán přes tucet střel na základny obsazené americkými vojáky v Iráku. Nikdo z Američanů nebyl zraněn.

Saúdské ropné plošiny
Loni v září zasáhlo několik střel z bezpilotních letounů dvě ropná zařízení v Saúdské Arábii, kvůli útoku stoupla cena ropy. K odpovědnosti za čin se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Spojené státy však z útoku obvinily Írán, který je spojencem povstalců. Ten ale nařčení odmítl.

Znemožnění popravy
Britský dron před třemi lety zabránil teroristům z džihádistické organizace Islámský stát spáchat veřejnou popravu dvou mužů v Sýrii. Zahynul tehdy jen odstřelovač Islámského státu, který měl za úkol střílet civilisty, kteří popravě odmítnou přihlížet.