(01.09.2020; MFDNES) ZLÍNSKÝ KRAJ Dvacítka krajských zastupitelů vyzvala hejtmana Jiřího Čunka, aby nepodepisoval smlouvu s vybraným projektantem nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

„Abychom do budoucna zabránili škodám, vyzýváme hejtmana Jiřího Čunka, aby do konce svého mandátu jednal maximálně zdrženlivě a nečinil žádné kroky či závazky, které by se v budoucnosti mohly stát škodami velkého rozsahu,“ napsali ve svém dopise.

Jsou pod ním podepsaní opoziční zastupitelé za Svobodné a Soukromníky, sociální demokraté, zastupitelé za KSČM a také za koaliční hnutí ANO.

Nelíbí se jim, že radní před několika dny schválili vítěze veřejné zakázky na projektovou dokumentaci nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Jde o zakázku za 351 milionů korun bez DPH.

Do soutěže se přihlásili dva zájemci, z nichž každý byl složen ze čtyř firem. Odborná komise vybrala jako vhodnějšího uchazeče sdružení nazvané Nová nemocnice – Zlín. Jeho součástí jsou firmy Smart healthcare solutions, Penta Projekt, Atelier-r a Casua. Jejich nabídka byla sice dražší, ale časově výhodnější.

„Vyzýváme hejtmana, aby odložil rozhodnutí a podpis smlouvy o dílo do doby ustavení nového vedení Zlínského kraje po říjnových volbách,“ uvedli kritici.

Kraj smlouvu zatím stejně podepsat nemůže. Veřejnou zakázku totiž prověřuje antimonopolní úřad, který zkoumá, jestli nebyla nastavená tak, aby zvýhodnila některého z uchazečů. Dokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nerozhodne, podpis smlouvy není možný. Na své vyjádření má tři měsíce.