(02.09.2020; Lidovky.cz) Praha Bývalého zástupce generálního ředitele České pošty Richarda Soldána ve středu pražský městský soud potrestal dvouletým podmíněným trestem v případu, který se týká údajného manipulování tendrů České pošty. O rok mírnější podmínku soud uložil jednateli společnosti Radekov Antonínu Hadačovi, jehož společnost podle obžaloby některé soutěže vyhrála. Soud naopak zprostil viny společnost Agrotec patřící do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), firmu SP i jejich jednatele Pavla Richtera a Josefa Šindeláře. Rozsudek není pravomocný.


Společnost Radekov by měla podle rozsudku zaplatit 250 000 korun jako peněžitý trest. Pokuty soud uložil i Soldánovi, který má uhradit 150 000 korun a Hadačovi, kterému soud nařídil zaplatit 50 000 korun.
Podle předsedy senátu Petra Blažka se vina Hadače a Radekova prokázala u jednoho z žalovaných bodů, který se týkal zakázky na výměnu oken na poště ve Znojmě. Naopak ale jednatele i firmu zprostil v jiné části obžaloby. Soldán byl uznán vinným ve všech bodech kromě těch, které se týkaly společností SP a Agrotec.
S Agrotecem souvisela část obžaloby, ve které státní zástupce tvrdil, že někdejší ředitel poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrik Zeithaml zařídil, aby firma dodávala poště pneumatiky. Podle Blažka společnost Agrotec vynaložila veškeré úsilí, aby trestnímu jednání svých zaměstnanců zabránila, a tím se tzv. vyvinila. Richter se zase sice dopouštěl nestandardního chování, nešlo ale ještě o trestný čin, doplnil soudce. U Zeithamla bylo už předloni v září podmínečně zastaveno trestní stíhání.
V kauze bylo původně obžalováno deset lidí, s některými žalobce v minulosti uzavřel dohodu o vině a trestu. Jiní byli potrestáni symbolickými a peněžitými tresty, u dalších bylo od potrestání upuštěno.
„Rozhodnutí soudu vítáme. Soud již podruhé potvrdil náš názor, který dlouhodobě zastáváme, že k žádnému porušení zákona nedošlo ani ze strany právnické osoby, ani ze strany našich zaměstnanců,“ řekl ve středu za Agrotec mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka.
První část obžaloby se původně týkala pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka. Zakázky byly vypsány mezi roky 2012 a 2014. Někdejší zástupce generálního ředitele pošty Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy. Obžalobě v této části čelil i manažer stavební firmy Ervín Kolárovský. V druhé části obžaloby figuroval právě jednatel Agrotecu Richter, Zeithaml a samotná společnost.
Koubovi soud už dříve uložil 163 dní ve vězení, Kolárovskému 203 dní vězení. Oba také museli zaplatit 150 000 korun. Mimo hlavní jednání byla zproštěna obžaloby Jakubcová, u které se ukázalo, že pouze plnila požadavky nadřízených. U Martina Sirotka, který měl status spolupracujícího obviněného a přiznal se, soud upustil od potrestání. Bílkova dohoda o trestu spočívala v tom, že zaplatil 10 000 korun. Peníze měly jít na pomoc obětem trestných činů.
Pražský městský soud už v případu jednou rozhodoval, případ tehdy řešil jiný soudce, který v mezidobí odešel do důchodu. Tehdy kromě Soldána a Hadače odsoudil i Šindeláře, potrestal také příslušné firmy. Agrotec a Richtera osvobodil. Rozsudek ale později zrušil odvolací pražský vrchní soud.