(08.09.2020; Zdopravy.cz) Ústecký kraj nemusí platit pokutu 18 milionů korun. Ve hře je i vrácení se k původním smlouvám na nákup.  Krajský soud v Brně dnes zrušil dvě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterými úřad zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraj (DSÚK) nákup 161 nových autobusů Scania a Zliner za více než miliardu korun. ČTK to řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Úřad teď musí rámcové smlouvy na nákup autobusů posoudit znovu. Mluvčí úřadu Martin Švanda ČTK řekl, že ÚOHS i přes nové posuzování soudní rozhodnutí napadne kasační stížností.


Antimonopolní úřad rámcové smlouvy na autobusy v délce 10,5 metru a 12 metrů posuzoval ve dvou řízeních, v obou na návrh výrobce autobusů SOR. DSÚK uzavřela rámcové smlouvy se společnostmi Scania a Zliner v jednacím řízení bez uveřejnění.
ÚOHS rozhodl loni v dubnu, že jednací řízení bez uveřejnění může být při zadávání veřejné zakázky použito, pokud v předchozím otevřeném řízení nedostane zadavatel žádné nabídky nebo podstatně nezmění zadávací podmínky. Podané rozklady pak předseda ÚOHS Petr Rafaj zamítl v červenci loňského roku. ÚOHS krajskému dopravci uložil ještě pokutu 18 milionů korun.
Kraj neví, zda se vrátí k původní smlouvě na nákup autobusů
DSÚK sice dříve tendr na dodávku autobusů vyhlásil, SOR však tendr u antimonopolního úřadu napadl s tím, že v něm jsou nezákonně nastavené zadávací podmínky. Konkrétně šlo o stanovení minimální délky autobusu, minimální šířky dveří, minimální objem palivových nádrží a minimální kapacitu akumulátorových baterií. Kraj poté soutěž zrušil a obrátil se přímo na Zliner a Scanii.
Podle rozhodnutí úřadu si úřad nedostatek nabídek v původním tendru způsobil špatně nastavenými podmínkami sám. Nesplnil tak zákonné podmínky pro jednací řízení bez uveřejnění.
„Musíme se nejprve seznámit s kompletní argumentací soudu v písemném vyhotovení rozsudku, ale již prvotní informace o důvodech zrušení našich rozhodnutí jsou pro nás značně zarážející. Zcela jistě budeme podávat kasační stížnost,“ uvedl pro ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda.
ÚOHS v květnu za uzavření rámcových smluv uložil DSÚK pokutu 18 milionů korun, ta ale zatím není pravomocná. „Pokuta uložená za přestupky související s těmito zakázkami pravomocná není, úřad bude muset po dnešních rozsudcích příslušně procesně zareagovat i v tomto řízení o pokutě,“ dodal Švanda.
Proti rozhodnutí krajského soudu se lze bránit kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.
Podle náměstka hejtmana Jaroslava Komínka verdikt znamená, že nemusí platit v tuto chvíli pokutu 18 milionů korun. Zatímco dodávka autobusů Scania je komplet hotová, autobusy Iveco Zliner nedodal. „Budeme řešit, zda se vrátíme k původní smlouvě a budeme požadovat její plnění. V tuto chvíli je to velmi čerstvé,“ řekl Komínek deníku Zdopravy.cz
Ústecký kraj proti rozhodnutí ÚOHS dlouhodobě protestoval. Komínek už dříve uvedl, že verdikt ÚOHS umožňuje diktát výrobců autobusů. Rozhodnutí přišlo v den, kdy premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem přišli za prezidentem Milošem Zemanem řešit odvolání předsedy ÚOHS Petra Rafaje.