Výhodný nákup energií chtějí všichni. Ale jak na něj?

(01.06.2020 Moderniobec.cz) Snaha o výhodný nákup energií je dnes u většiny územních samospráv či ve státní správě samozřejmostí. Dobře zvládnutou a správně načasovanou zakázkou na elektřinu či plyn se dají ušetřit miliony. Orientovat se však na energetickém trhu, přizpůsobovat se trendům, vystihnout ten správný okamžik nákupu není snadné.

Jedna z nejjednodušších variant, která je v ČR hojně využívaná je nákup prostřednictvím komoditní burzy.

Zeptali jsme se Davida Kučery, generálního sekretáře energetické burzy PXE, na jeho zkušenosti s municipálními klienty.

* Jaká je podle vás situace v oblasti nakupování energií ve veřejné správě? V čem spočívá rozdíl mezi zákazníkem z veřejné správy a z firemního prostředí?

Nákup energií subjekty veřejné správy je velmi různorodý. Jako u každé lidské činnosti hodně záleží na zúčastněných lidech. My máme velké štěstí na klienty, kde naprostá většina jich nám důvěřuje, a i když ne vždy dají na naše doporučení, alespoň se snaží zvážit a pochopit, proč doporučujeme právě specifické řešení pro daný subjekt. Někteří zodpovědní úředníci ve veřejné správě čelí různým politickým omezením a netroufnou si přijít s inovativním řešením, které jim nabízíme. Myslím, že toto je největší rozdíl oproti zákazníkům z firemního prostředí.

* Lze vysledovat nějaké trendy, změnil se způsob nakupování energie za dobu od začátku liberalizace?

Naše společnost se snaží mezi všemi zákazníky propagovat politiku diverzifikace rizik – to znamená, že doporučujeme při nákupu metodu postupné fixace ceny. Domnívám se, že jsme ve veřejném sektoru největšími průkopníky tohoto trendu, který zároveň považuji za nejvýraznější trend posledních let.

* Dává veřejné správě dostatečný prostor legislativa, tedy zákon o zadávání veřejných zakázek, nebo je v jejich rozhodování příliš svazuje?

Z mého pohledu je legislativa dostatečná. Řada věcí by šla jistě vylepšit a zjednodušit, ale stávající stav zákonů podle mého názoru nikterak neomezuje rozhodování pro správný nákup energií na trhu, pokud ale víte, jak na to.

* Které výhody má, podle vás, pro města a obce nákup prostřednictvím komoditní burzy?

Komoditní burzy obecně velmi zjednodušují proces nákupu pro všechny zúčastněné. Toto je důležité zejména pro dodavatele, protože ti dnes často nejsou ochotni investovat čas a úsilí do seznamování se s dokumentací výběrového řízení a do zdlouhavé přípravy nabídky. Na burze je to ‚stojí' je pár minut, protože vše je automatizované. Proto se burzovních aukcí účastní více dodavatelů než v klasických výběrových řízeních a je zde větší pravděpodobnost, že dosažená cena bude pro nakupujícího výhodnější. V případě PXE ještě klientům poradíme, jak vše správně nastavit.