Eltodo zvítězilo v tendru na registrační značky aut, částky ale nezaokrouhlilo a bylo vyloučeno

(03.06.2020 Ihned.cz) Soutěž nejdříve vyhráli, protože přišli s nejnižší cenou. Poté je vyřadili. Důvodem byly nezaokrouhlené nabídkové ceny, na které upozornil jejich rival.

Společnost Eltodo, jež se zúčastnila nynějšího státního tendru na dodávku registračních značek aut, se hodlá bránit podáním námitky k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

"Nebyli jsme zdaleka jediní, kdo nabídkovou cenu nezaokrouhlil. Navíc jsme přesvědčeni, že to není relevantní důvod k tomu, nás ze soutěže vyloučit," řekl HN Marat Saber, člen představenstva společnosti Eltodo.

Jeho společnost přišla s nabídkovou cenou v hodnotě 53,4 milionu korun za rok, tedy zhruba 38 korun za jednu registrační značku. Nabídka konkurenta Security Paper Mill byla zhruba o dvě koruny vyšší.

Firma Eltodo, jejíž loňský obrat činil 1,5 miliardy korun, kromě dodávky registračních tabulek nabízí řešení širokého spektra služeb − od dopravních, kamerových a energetických systémů až po technické zařízení budov či městského osvětlení.

Právě v úvodu zmíněná nezaokrouhlená cena však vadila hodnotící komisi ministerstva dopravy. V dopise, kde zdůvodňuje vyloučení, komise uvedla, že "účastník nepředložil nabídkovou cenu za jeden kus registrační značky zaokrouhlenou na celé koruny a zároveň nepředložil zaokrouhlenou nabídkovou cenu na celé koruny za předpokládaný počet značek za rok". Smlouva byla napsána na šest let a garantovala vítězi každoroční výnosy v hodnotě několika desítek milionů korun. Začít platit měla od ledna 2021.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka na dotaz HN uvedl, že výběr dodavatele registračních značek nadále probíhá. "Na základě námitek jednoho z účastníků jsme revidovali činnost a závěry hodnotící komise. Zadávací řízení ještě není ukončeno."

Námitku proti původnímu vítězi podala společnost Security Paper Mill, která skončila v tendru druhá. Na dotaz HN, proč tak učinila kvůli nezaokrouhlené ceně, se nevyjádřila. Firma dodává značky ministerstvu dopravy od roku 2017 v celkové hodnotě 63,54 milionu korun ročně. Kdyby tedy tendr vyhrálo Eltodo, stát by zaplatil o deset milionů korun za rok méně oproti stávajícímu stavu.

Podle člena představenstva Sabera se Eltodo hodlá bránit u antimonopolního úřadu na základě podobných případů z předchozích let. Konkrétně jde o rozhodnutí předsedy ÚOHS z května 2018 v případu veřejné zakázky na poskytování telekomunikačních služeb v Hradci Králové. V uvedeném případě bylo zadavatelem statutární město a poskytovatelem, který nedodržel podmínky zaokrouhlení, společnost O2 Czech Republic.

Po přezkoumání posudku dospěl úřad k rozhodnutí, že vyloučení firmy ze soutěže pouze z důvodu nedodržení zaokrouhlení ceny na celou částku je neopodstatněné. Požadavek tehdy označil za "čistě formální".

V případě, že námitky Eltoda u ÚOHS uspějí, zakázka nakonec připadne jemu. Ministerstvo dopravy vypsalo tendr na dodávky tabulek registračních značek poprvé před čtyřmi lety, kdy vypršela dlouholetá smlouva se společností Hicon, jež se účastnila tendru i letos.

Smlouvu s Hiconem v roce 2002 podepsala vláda tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Ministerstvo dopravy v té době řídil Jaromír Schling.

Podle webu Zdopravy.cz stát od té doby v porovnání s cenami ze soutěže v roce 2016 za značky zbytečně zaplatil přes miliardu korun navíc. Stát do té doby platil v průměru 77 korun za tabulku. Dříve byla cena ještě výrazně vyšší, přesahovala dokonce sto korun.