Nezisková organizace „Hlídač státu“ se zaměří na hospodaření měst v Ústeckém a Karlovarském kraji

(09.06.2020  Rozhlas.cz) Nezisková organizace „Hlídač státu“ vytváří další nástroj, který pojmenovala index korupce. Nejdříve se zaměří na hospodaření města a obcí v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Tak zvaný „K-index“ budou tvořit data z veřejných zdrojů. Podle ředitele Michala Bláhy bude například hodnotit podíl smluv města s utajenou cenou. Doplnil i další možné korupční faktory.
„Kolik smluv je tam, že byly uzavřeny s nově založenou firmou. Kolik smluv bylo uzavřeno kolem limitu, které jsou u veřejných zakázek. Hodně důležitým ukazatelem je věc, které říkáme koncentrace dodavatelů. Ta říká, kolik firem si rozdělí tu část peněz, kterou utratí ten daný úřad,“ vysvětluje Bláha.
Na tvorbě korupčního indexu spolupracují i některé místní neziskové organizace. Podle Bláhy jsou důležité pro vysvětlení některých anomálií, která můžou data ukázat.
První výsledky chce „Hlídač státu“ zveřejnit po prázdninách. K financování projektu organizace využije dotace z „Norských fondů“.