Druhá šance pro elektronické náramky z Izraele. Ministerstvo váhá s výběrem nového dodavatele

(09.06.2020  IRozhlas.cz) Ministerstvo spravedlnosti chce dát další šanci dodavateli elektronických náramků pro domácí vězně. Ještě nedávno však situace naznačovala, že vypíše tendr na nového. Izraelská společnost totiž poslala novou zásilku náramků pozdě a část byla nefunkční. Nyní ale podle zjištění radiožurnálu ministerstvo s výběrem váhá.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chtěla původně podle informací Radiožurnálu dodavatele vyměnit - vybranou firmu SuperCom totiž považovala za nespolehlivou.
Důvodem byla zakázka pro Probační a mediační službu v objemu 120 náramků. Izraelská společnost tvrdila, že rozjezd monitorovacího systému se prodražil a zakázka by tak pro ně byla ztrátovou. Náramky sice nakonec dodala, ale s půlročním zpožděním. Část z nich byla navíc nefunkční.
Izraelská společnost v reakci na kritiku následně začala s českým státem znovu komunikovat. „Tím hlavním zájmem je zatím v zakázce pokračovat, ale když dodavatel bude plnit své závazky vůči Probrační a mediační službě. Snahou je především chránit zájmy státu. Cílem není odstávka systému, ale je maximální funkčnost, a aby dodavatel opravdu plnil své závazky. Uvidíme, jak tomu dostojí,“ řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
Stát však bude po firmě požadovat i smluvní pokutu v řádu několika milionů korun a trvat na případné vymáhání sankcí. „I přesto, že jsme s dodavatelem museli v posledních měsících řešit řadu problémů, chceme, aby systém elektronického monitoringu fungoval a dodavatel nám ho poskytoval tak, jak se nám smluvně zavázal. Celou dobu komunikujeme, upozorňujeme dodavatele na nedostatky a žádáme jejich nápravu, abychom ochránili zájmy státu. To znamená, že také budeme řádně a efektivně uplatňovat smluvní sankce,“ uvedl mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský.
Samotná společnost odmítá aktuální dění komentovat.
Na šestý pokus
Se zajištěním elektronických náramků měl stát v minulosti výrazné problémy. Na jejich dodávku čekalo od roku 2010, kdy se do zákona dostal pojem „domácí vězení“. Vybrat dodavatele pak trvalo osm let. Pět tendrů skončilo neúspěšně a šestý, úspěšný, vyhrála právě izraelská firma SuperCom. Elektronický monitoring začal pak fungovat v září 2018.
Počet vězňů s náramky aktuálně klesá. Zatímco v lednu jich bylo 166, nyní jich je 137. Kromě trestu domácího vězení se zařízení používají taky pro podmíněně propuštěné nebo lidi, kteří by jinak skončili ve vazbě.
Náramky usnadňují práci probačním úředníkům, kteří tak nemusí klienty namátkově kontrolovat. Soudcovská unie očekávala, že se po jejich zavedení bude zvyšovat počet trestů domácího vězení. A to proto, že soudci budou mít větší jistotu, že odsouzení nebudou porušovat podmínky trestu.