(21.10.2020; Elogistika.info) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil ministerstvu dopravy pokutu 200.000 korun za chybu při tendru na dodávku tabulek registračních značek. ČTK to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Rozhodnutí není pravomocné a lze proti němu podat rozklad. Ten už ministerstvo připravuje, svůj postup při zakázce považuje resort nadále za správný, sdělilo ČTK.


Důvodem pro uložení pokuty bylo vyloučení společnost Eltodo z výběrového řízení kvůli tomu, že nezaokrouhlila nabídkovou cenu na celé koruny. „Jednalo se o formální požadavek na zpracování nabídky, jehož nesplnění není přiměřené považovat za oprávněný důvod pro vyloučení z účasti v zadávacím řízení. Podle Úřadu tak došlo k ovlivnění výběru dodavatele. Vzhledem k tomu, že v dané věci již byla uzavřena smlouva, uložil Úřad za spáchání přestupku pokutu ve výši 200 000 korun,“ uvedl Švanda.
Ministerstvo dopravy s rozhodnutí nesouhlasí a připravuje proti němu rozklad. „Svůj postup, včetně rozhodování o vylučování účastníků zadávacího řízení, jsme porovnávali s judikaturou předsedy ÚOHS, přičemž máme i nadále za to, že jsme postupovali správně,“ sdělilo ministerstvo ČTK.
Eltodo původně tendr vyhrálo s nejnižší cenou, po jeho vyloučení se vítězem stala druhá společnost v pořadí, Security Paper Mill (SPM) s polským partnerem Utal. Přišla s cenou 55,15 milionu ročně.
Smlouvu s ministerstvem vítězné sdružení podepsalo na konci července. SPM už tabulky pro registrační značky dodává od roku 2017, zajistilo si tak zakázku na dalších šest let. Ze soutěže byli vyloučeni i další čtyři účastníci, tři ze stejných důvodů jako Eltodo, jeden kvůli překročení maximální částky.
ÚOHS už do tendru jinak než uložením pokuty zasáhnout nemůže vzhledem k tomu, že smlouva s vítězem už byla podepsána. Pokud ministerstvo proti rozhodnutí úřadu podá rozklad, bude případ posuzovat předseda úřadu Petr Rafaj, který ve funkci zůstane do konce listopadu.
Zdroj : ČTK