Antimonopolní úřad uložil loni pokuty ve výši 11,2 milionu. Nejvyšší dostalo ministerstvo obrany

(21.06.2020 IRozhlas.cz) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za chyby ve veřejných zakázkách 91 pokut v celkové výši 11,2 milionu korun, meziročně o 3,5 milionu více. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné na stránkách úřadu. ÚOHS loni zahájil 354 správních řízení a vydal 1691 prvostupňových rozhodnutí.

V posledních letech se celkový objem uložených pokut snižuje. Důvodem je to, že se ÚOHS daří častěji zasahovat ještě před ukončením výběrového řízení. Pokud je chyba v zadávacích podmínkách řízení, může úřad zrušit celé zadávací řízení ještě před jeho skončením. Úřad pokuty za chyby ve veřejné zakázce ukládá v případě, že výběrové řízení skončilo a s vybraným dodavatelem je uzavřena smlouva.
Nejvyšší pokutu za chyby při zadávání veřejné zakázky dostalo loni od ÚOHS ministerstvo obrany za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017. Za to, že uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem dřív, než odeslalo informaci o výběru dodavatele ostatním účastníkům tendru, zaplatilo 7,2 milionu korun.
Zadavatelé veřejných zakázek podle výroční zprávy úřadu nejčastěji chybovali v tom, že zadávací podmínky stanovovali neurčitě, nejednoznačně nebo nepřiměřeně. Časté je i diskriminační nastavení podmínek kvalifikace zájemců o zakázku nebo výběr dodavatele, který nesplnil podmínky účasti.
Ve srovnání s roku 2017 a 2018 se zvýšil počet podnětů, které ÚOHS přijal. Zatímco v roce 2017 přijal 93 zaplacených podnětů a o rok později 98 podnětů s uhrazeným poplatkem, loni to bylo 222 podnětů – úřad ale neuvádí, že by šlo pouze o podněty se zaplaceným poplatkem.
V roce 2016 přitom lidé na úřad poslali 1305 podnětů. Důvodem poklesu bylo zavedení poplatku 10 000 korun za podání podnětu, které začalo platit na konci roku 2016. Poplatek se ale stal terčem kritiky a Ústavní soud jej na návrh nevládní organizace Transparency International loni v listopadu zrušil.