(26.10.2020; ZDOPRAVY.CZ) Jihočechům se po měsících čekání otevřela cesta k úspěšnému uzavření velkého autobusového tendru, v jehož rámci kraj zadá dopravní obslužnost v sedmi oblastech. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil rozhodnutí svých podřízených z první instance a odmítl rozklad společnosti Autobusová Doprava Louny. Ta si stěžovala na zadávací podmínky, přičemž od července měl kraj kvůli jejímu podání zákaz podepsat smlouvy s vítězi. Zákaz měl formu předběžného opatření. Autobusová Doprava Louny byla zapsána do obchodního rejstříku v dubnu 2019 se základním kapitálem 1 Kč.

„Žádné další řízení v té věci nevedeme. Předběžné opatření tedy zaniklo s právní mocí rozhodnutí,“ sdělil mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Kraj ale zatím žádné podrobnosti k tendru nezveřejnil a ani nesdělil, zda a kdy přistoupí k podpisu smluv. „Do doby skončení výběrového řízení nebudeme podávat o této věci informace,“ uvedl mluvčí kraje Radek Šíma. Není ani jasné, zda s celou soutěží nezamíchá covidová nákaza. Dosluhující hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) uvedla, že podpis smlouvy nechá na nové garnituře. Novým hejtmanem bude Martin Kuba (ODS).
Vítězové mají vyjet příští rok v prosinci. Celkový roční nájezd podle zadání je 20,87 milionu kilometrů. Finanční objem zakázek se odhaduje na deset miliard. Kraj je rozdělen na sedm autobusových oblastí, které fakticky kopírují okresy. Deník Zdopravy.cz přinesl díky svým zdrojům už v polovině června přehled dopravců, kteří v jednotlivých oblastech (kromě Písecka) přišli s nejnižšími nabídkami. Hodnotící komise k tendru zasedala 18. srpna. Kraj ale k tendru nic sdělovat nechce, mluví o režimu utajení.

Jednotlivé provozní oblasti, roční objem výkonů v km a účastníci s nejnižší cenou

Provozní oblast České Budějovice – 3 840 009 Kč – GW Bus

Provozní oblast Český Krumlov – 2 626 381 Kč – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)

Provozní oblast Jindřichův Hradec – 3 650 654 Kč – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)

Provozní oblast Písek – 2 432 577 Kč – ?

Provozní oblast Prachatice – 2 606 546 Kč – ČSAD Autobusy Plzeň

Provozní oblast Strakonice – 2 633 424 Kč – ČSAD Autobusy Plzeň

Provozní oblast Tábor – 3 083 954 Kč – ČSAD Autobusy Plzeň