(10.11.2020; Lidové noviny) PRAHA Mýtný systém je tvrdé sousto, na kterém už si vylámali zuby mnozí. Stíny dopadly na pověst společností Kapsch a Czechtoll, které soupeřily o jeho další provoz, na antimonopolní úřad (ÚOHS) kvůli podezření z podjatého rozhodování, a zatím poslední kámen hodil do vody exministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), když v lednu řekl, že mu jeho známý a vlivný právník Martin Janoušek nabídl úplatek. Policie včera Janouška obvinila. Kriminalisté neřekli, koho stíhají, jméno dodal podle svých zdrojů server Seznamzprávy.cz.

Obvinění se týká ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému, nejde o hledání výběrčího jako takového. Konkrétně se jedná o úplatek ve výši 1,5 milionu, jak sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Částka odpovídá tomu, o čem mluvil Kremlík. Příběh zveřejnil až poté, co byl v únoru odvolán z funkce, mělo se to stát před loňskými Vánocemi. Exministr nepodal trestní oznámení, podle svého vyjádření uvědomil BIS.

Právník Janoušek z kanceláře Rowan Legal, který byl až do února Kremlíkův kamarád, zastupoval společnost CGI, která původně zakázku na kontrolu mýta získala. Dohled měla na starost i v uplynulých letech, tentokrát vyhrála s cenou 210 milionů na deset let. Výsledek tendru napadl Kapsch u antimonopolního úřadu. Firma, která dřív spravovala samotný výběr (jenž ale po soutěži a spletité peripetii na tomtéž antimonopolním úřadě převzal Czechtoll), se o kontrolu také ucházela.

Předloni v létě soutěž na dohled nejprve antimonopolní úřad zrušil, jeho dosluhující předseda Petr Rafaj ale nakonec námitky Kapsche zamítl. CGI se ani tak kontroly mýta nechopila, Kremlíkův nástupce Karel Havlíček (za ANO) krátce po svém nástupu, v únoru, soutěž zrušil a dohled svěřil státnímu podniku Cendis. Odůvodnil to úsporou ve výši desítek milionů korun.

Janoušek odmítl, že by Kremlíkovi nabízel všimné, sám měl v plánu podat trestní oznámení na svého bývalého kamaráda pro křivé obvinění. Kremlík se mimochodem mezitím stihl přihlásit do výběrového řízení na nového šéfa antimonopolního úřadu, Rafaj končí k prvnímu prosinci.

Podle Kremlíkova tvrzení měla nabídka padnout v kanceláři na ministerstvu dopravy, oba muži se pak sešli ještě jednou v lednu ve Špindlerově Mlýně, kde už se exministr vybavil nahrávacím zařízením. Kremlík se na pořízeném záznamu, který zveřejnil Seznam, táže, jestli nabídka na 1,5 milionu platí, pak není chvíli slyšet nic, protože telefony mizí ze stolu, následně Janoušek řekne: „Nemám nejmenší tušení.“