Evropská komise vyšetřuje Českou poštu. Kvůli 7,5 miliardy od státu

(23.06.2020 SeznamZpravy.cz) Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování České pošty kvůli financování ze strany státu.

V úterý Evropská komise v tiskovém vyjádření oznámila, že otevřela „hloubkové vyšetřování, zda financování České pošty státem (...) dodržuje unijní pravidla," píše EK. V lednu 2020 podle údajů EK Česko informovalo Komisi o jejím plánu kompenzací pro Českou poštu ve výši 7,5 miliardy korun.

Podle EK se jedná o základní poštovní služby v časovém rozmezí 2018–2022. Podle pravidel EU, která Unie přijala v roce 2011, mohou být ze strany státu poskytnuty kompenzace za podmínky, že kompenzace pro společnost nepřesahují vymezené služby. Podle EK došlo k překompenzaci, tedy příliš vysoké náhradě oproti původním nákladům.

„Komise se rozhodla otevřít hloubkové vyšetřování, zejména kvůli obavám týkajících se správného výpočtu čistých nákladů na povinnost univerzální služby. Výsledkem toho je, že Komise nemohla vyloučit riziko překompenzace," uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný unijní činitel.

Evropská komise podle České pošty již několik měsíců standardně přezkoumává systém úhrady čistých nákladů na univerzální službu, kterou pošta vykonává na základě objednávky státu. „Jedná se o standardní proces, který musí proběhnout ve všech případech úhrady čistých nákladů. My jsme samozřejmě připraveni poskytnout Komisi veškerou součinnost a zdokladovat, že jde o reálné náklady a nejedná se o žádnou překompenzaci, pokud o to budeme požádáni. V této chvíli je to primárně záležitost, kterou budou ovšem řešit Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Státní příspěvek může pošta využívat výlučně na krytí ztrát, které vznikají z provozování základních služeb, jež musí jako státní podnik zajišťovat ze zákona. Konkurenční firmy si ale dlouhodobě stěžují, že pošta část peněz využívá na provoz komerčních služeb, čímž nedovoleně ovlivňuje hospodářskou soutěž, vysvětlila Česká tisková kancelář.