(09.11.2020; Zdopravy.cz; autor:  Jan Šindelář) České dráhy vypsaly tendr na dodávku až 50 vícesystémových strojů.
České dráhy oprášily nápad na pořízení nových lokomotiv pro rychlost až 230 km/h. Vypsaly tendr na dodávku až 50 vícesystémových strojů. Soutěž se objevila ve věstníku veřejných zakázek, na profilu zadavatele zatím podrobnosti nejsou. Předmětem zakázky je i dlouhodobá smlouva na údržbu lokomotiv.
České dráhy o nákupu lokomotiv pro rychlost až 230 km/h vážně uvažovaly už loni, kdy uspořádaly tržní konzultace. Nakonec ale plán opustily a letos v květnu vypsaly tendr na nákup lokomotiv pro 200 km/h. Jde o rámcovou smlouvu až na 90 strojů, dráhy garantují odběr minimálně 40 kusů. Tendr ještě nebyl ukončen.

„V rámci tržních konzultací jsme získali informaci, že výrobci takový typ lokomotivy v současnosti připravují, nyní však není na trhu k dispozici. K pořízení lokomotiv pro rychlost až 230 km/h například formou pronájmu nebo nákupu se tedy vrátíme později podle situace na trhu a podle provozních potřeb,“ řekl na jaře deníku Zdopravy.cz člen představenstva ČD Michal Kraus.
Nyní se tedy dráhy k plánům vracejí. S nejrychlejšími lokomotivami ve svém vozovém parku počítají pro výkony, kde bude tato rychlost požadovaná, například v Německu (Berlín – Hamburk).
Dráhy mají od loňského podzimu v běhu rovněž obří tendr na netrakční soupravy (na způsob railjetů), kde jde o celkem 180 vagonů. Ty budou rovněž moci jezdit až 230 km/h. Pokud jde o lokomotivy, mají dnes dráhy na rychlost 230 km/h jen dva Tauruse.