Tendru na metro D se účastní firma ze skupiny, která si na soutěž stěžuje

(24.06.2020 Info.cz) Stavební společnost Eurovia si stěžuje na tendr, z něhož má vzejít stavební firma, která postaví trasu D pražského metra z Pankráce do stanice Olbrachtova. Před několika dny o tom informoval web Seznam Zprávy.

Podle dvou důvěryhodných zdrojů INFO.CZ je situace ještě složitější, tendru se totiž údajně účastní společnost ze stejné skupiny jako Eurovia.

Server Zdopravy.cz již dříve vypátral, že nabídky podaly společnosti Hochtief, Strabag a Subterra. Spekuluje se i o společnosti Skanska, která svoji účast v tendru nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. To je běžná reakce i dalších firem, jež se tendru mají účastnit. Jednotlivé společnosti jsou navíc ve třech sdruženích, a tak není jisté, kolik jich tam ve skutečnosti je a které.

Podle informací INFO.CZ je jednou z přihlášených firem i Dodin Campenon, která je ve sdružení se Stavbami mostů Praha. Dodin Campenon nicméně patří do skupiny Vinci, stejně jako Eurovia. Jedna firma ze skupiny si tak u antimonopolního úřadu stěžuje, že tendr není férový a druhá firma ze stejné skupiny se jej účastní.

Samotná Eurovia se přímým odpovědím na otázky INFO.CZ vyhnula. „Dopravní podnik oficiálně nezveřejnil informace o účastnících v tendru na metro D, proto informace, které uvádíte, nám nejsou známé, a tudíž se k nim nemůžeme vyjadřovat," uvedla mluvčí společnosti Iveta Štočková.