Rafajova svévole? Ústecký kraj vyzval vládu k návrhu na jeho odvolání

(24.06.2020 SeznamZpravy.cz) Zastupitelstvo Ústeckého kraje vyzvalo vládu k podání návrhu na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Kraj žádá o reformu rozhodovacích mechanismů v rámci úřadu.

Rozhodování ÚOHS ohledně veřejných zakázek podle náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka není transparentní a má znaky svévole.

„Zastupitelstvo zohlednilo zkušenosti Ústeckého i jiných krajů s přezkumnou činností ÚOHS v oblasti veřejných zakázek, která nezřídka vykazuje znaky svévole. ÚOHS v řadě případů postupuje netransparentně, bez kritického posouzení přebírá tvrzení různých stěžovatelů a diktuje zadavateli, jaké plnění by měl poptávat. Zadávací řízení jsou pak ze strany ÚOHS rušena mimo jiné i kvůli legitimním požadavkům, které jsou na trhu běžné a pro dodavatele lehko splnitelné, popřípadě jsou zcela triviální," řekl Komínek.
Cenná výpověď someliéra: Ukázal policii, kam chodili Rafaj a Faltýnek

Ústecký kraj naposledy pořídil několik desítek autobusů a další chtěl koupit. Antimonopolní úřad ale nákup zastavil a kraj si je musel pronajmout.

Úřad podle Komínka postupuje netransparentně, bez kritického posouzení přebírá tvrzení různých stěžovatelů a diktuje zadavateli, jaké plnění by měl poptávat. „V důsledku toho jsou zadavatelé často nuceni poptávané plnění přizpůsobovat nikoliv svým potřebám, ale požadavkům dodavatelů, což popírá smysl veřejného zadávání, vede k plýtvání s veřejnými prostředky a zpravidla k neúměrným průtahům," uvedl Komínek.
Rafajův úřad obešel pravidla. Vilu pro 5 úředníků za 22 milionů „zatajil" před vládní komisí

Zastupitelstvo Ústeckého kraje požaduje, aby vláda připravila návrh zákona, jehož předmětem bude systémová reforma rozhodovacích mechanismů v rámci ÚOHS. Zároveň zastupitelstvo vyzvalo Asociaci krajů ČR, aby se na přípravě takové reformy podílela.

Předsedu ÚOHS na návrh vlády jmenuje a odvolává prezident republiky.