Město Dobříš nezákonně využilo „ in house“ zadání, pokuta činí 500 000 korun

(17.07.2020; UOHS.cz)Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zamítl rozklad města Dobříš ve věci veřejné zakázky na zajištění nakládání s komunálními odpady, kterou město realizovalo prostřednictvím vertikální spolupráce, a potvrdil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla zadavateli uložena pokuta 500 tisíc korun za přestupek spočívající v tom, že v rozporu se zákonem nezadal plnění vyplývající ze smlouvy na zajištění nakládání s komunálními odpady jako veřejnou zakázku v některém z druhů zadávacích řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí je pravomocné.

Zadavatel se při uzavírání smlouvy na zajištění nakládání s komunálními odpady a následně i dvou dodatků ke smlouvě rozhodl zadat plnění přímo dodavateli DOKAS Dobříš, s. r. o., a to uplatněním výjimky „in house“ (vertikální spolupráce) bez zadávacího řízení. Postup zadání plnění prostřednictvím vertikální spolupráce zadavatel aplikoval neoprávněně, neboť nebyly splněny podmínky kumulativně vymezené zákonem o zadávání veřejných zakázek. Konkrétně se jednalo o to, že jmenovaný dodavatel nevykonával v rozhodném období více než 80 % činnosti ve prospěch zadavatele.
Zákon o zadávání veřejných zakázek umožňuje využití tzv. vertikální spolupráce, tedy uzavření smlouvy na určité plnění mezi zadavatelem a dodavatelem, který je vůči zadavateli ve vztahu „interního“ (in house) dodavatele, neboť realizace takového plnění se nepovažuje za veřejnou zakázku. Zadavatel je v případě aplikace tohoto postupu povinen splnit všechny zákonem stanovené podmínky (viz § 11 a 13 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek).
Tiskové oddělení ÚOHS
20/071 – R0091/2020