Přelomová zakázka v oblasti veřejného zadávání

(21.07.2020; Protext.cz) PORR bude realizovat přelomovou zakázku v oblasti veřejného zadávání pozemních staveb
- PORR je dodavatelem nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu
- První veřejný projekt kompletně prováděný pomocí metody BIM (Building Information
Management - Informační model budovy)
- Podle smluvního standardu Žlutá kniha FIDIC - Design&Build
- Hodnota zakázky 676 milionů Kč (bez DPH)

Společnost PORR a.s. podepsala smlouvu na výstavbu nové administrativní budovy pro Českou republiku - Národní kontrolní úřad. Tato zakázka je přelomová v několika směrech. Jedná se o první velkou veřejnou stavební zakázku zadanou v ČR na smluvním základě Žluté knihy FIDIC (The Yellow Book of FIDIC) metodou Design&Build. Současně jde o pilotní veřejný projekt kompletně prováděný pomocí metody BIM. Hodnota zakázky činí 676 milionů bez DPH.
Národní kontrolní úřad vypsal veřejnou zakázku na dodavatele stavby v nadlimitním otevřeném řízení formou požadavku na výkon nebo funkci ve smyslu § 92 odst. 2 Zákona o zadávání veřejných zakázek, s pomocí BIM modelu a Knihy standardů, jimiž definoval závazné parametry díla. Jedná se o nejmodernější způsob zadávání veřejné zakázky. BIM (Building Information Management - Informační model budovy) je inteligentní proces tvorbu a správu projektů a umožnuje dokonalou výměnu informací ve všech jeho fázích. BIM vizualizace a simulace ulehčují rozhodování, usnadňují plánování návaznosti prací a kontrolu nad celým projektem, zvyšují produktivitu práce a eliminují chyby. Zahájení prací je plánováno v srpnu 2020, dokončení v květnu 2022.