Čínské Huaweii stále schází prověrka

(21.07.2020; Lidové noviny; Autor: MARTIN SHABU) O bezpečnostní certifikát si asijský technologický gigant požádal už v roce 2018. Řízení se protahuje PRAHA Technologická společnost Huawei patří mezi globální hráče. Její mobily, telefony, ale i další prvky IT infrastruktury používají zákazníci ve 170 zemích světa. Dlouhodobě však čelí podezřením spojeným s možnou špionáží pro komunistickou Čínu, což firma odmítá.

Jak zjistily LN, česká pobočka Huawei dodnes nezískala bezpečnostní prověrku, ačkoli o ni požádala Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) už v roce 2018. Certifikát potvrzuje, že daná firma se může seznamovat s utajovanými skutečnostmi, což bývá nezbytná podmínka řady veřejných zakázek. Navíc jde o dokument, který stvrzuje důvěryhodnost společnosti.

Oficiální vysvětlení, proč se prověrka tak vleče? „Proces vydání osvědčení stále není ukončen. Společnost Huawei o jeho udělení požádala z obchodních důvodů,“ napsal LN Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace české pobočky Huaweie.

Úřad, který má vydávání prověrek na starosti, nechtěl případ komentovat s ohledem na zákonnou povinnost mlčenlivosti. O detailech řízení totiž smí komunikovat jen s dotčenými subjekty.

„V této souvislosti skutečně mohu pouze odkázat na veřejný seznam vydaných osvědčení podnikatele, který je pravidelně aktualizován, takže se v něm vždy nacházejí aktuální informace o tom, který podnikatel může mít přístup k utajované informaci na základě platného osvědčení podnikatele vydaného NBÚ,“ uvedl Jaromír Kadlec z kanceláře ředitele NBÚ.

Ve zmíněném seznamu Huawei nebyla. Ve výčtu firem s prověrkami naopak jsou IBM, Microsoft, Ericsson či operátoři Vodafone, T-Mobile a O 2 .

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost delší dobu varuje před rizikem čínské špionáže. Využití technologií firem Huawei či ZTE je podle něj bezpečnostním rizikem. Radoslaw Kedzia, generální ředitel Huaweie pro Česko a Slovensko, však už dříve popřel, že by tyto společnosti měly povinnost takovýmto způsobem spolupracovat s čínským režimem.

Zájem získat bezpečnostní certifikát zmínil generální ředitel Kedzia poprvé loni v lednu. „Myslíme si, že je to dobré pro naše zákazníky. A také chceme být profesionální firma. Dalším krokem je tedy bezpečnostní prověrka, je to pro nás prostě další krok. Vyplnili jsme všechny dokumenty a teď čekáme na rozhodnutí,“ prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že si o prověrku zažádal v roce 2018.

„Právní a politické prostředí Čínské lidové republiky (ČLR), ve kterém společnosti primárně působí a jehož zákony jsou povinny se řídit, vyžaduje po soukromých společnostech součinnost při naplňování zájmů ČLR, včetně podílu na zpravodajských aktivitách,“ uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v prosinci 2018 ve svém varování. Ani po výměně ředitele, kdy byl po Dušanu Navrátilovi do čela NÚKIB jmenován v březnu Karel Řehka, úřad varování nezrušil.

Služby v jednom šiku

Ostatně české i zahraničních tajné služby upozorňují na vzrůstající čínský špionážní apetit v oblasti kybernetiky. Podezření přiživuje fakt, že Huawei založil v roce 1987 bývalý čínský armádní důstojník Žen Čeng-fej.

Při udílení bezpečnostní prověrky NBÚ úzce spolupracuje se zpravodajskými službami. Ty pro úřad provádí šetření ohledně vlastníků, financování a celkové důvěryhodnosti žadatele. Prověřovaná firma musí určit minimálně jednu osobu, jež je (nebo se má stát) držitelem bezpečnostní prověrky.

V Česku NBÚ spolupracuje především s Bezpečnostní informační službou (BIS) a Vojenským zpravodajstvím (VZ). Civilní i vojenská kontrarozvědka na rizika v kyberprostoru upozorňují. „Česká republika byla předmětem zájmu aktérů s vazbou na ruskou a čínskou státní moc i v kyberprostoru. Instituce a občané ČR se stali cílem hned několika kyberšpionážních kampaní, přičemž nejzávažnější z nich byla kompromitace neutajované sítě ministerstva zahraničních věcí,“ uvedla BIS ve své zatím poslední zveřejněné zprávě za rok 2018.

Armádní zpravodajci ve výroční zprávě za rok 2018 zase varovali před závislostí na jediném dodavateli systémů, na kterých má být vystavěna síť 5G. Ta bude klíčová například v rozvoji autonomních aut a řízení dopravy. „Z hlediska ekonomické bezpečnosti je dále nežádoucí, aby se Česká republika stala závislou na jediném dodavateli uvedených komponent, a to především v případě, kdy by tento ovládl celý trh s těmito technologiemi,“ uvedlo VZ, aniž by jmenovalo konkrétní společnost.

Právě Huawei coby lídr v dodávkách technologií pro sítě 5G vzbuzuje obavy. A to celosvětově. Naposledy minulý týden přikročila k razantnímu kroku Velká Británie. Tamní vláda zakázala, aby její komponenty využívaly firmy při výstavbě sítě páté generace.

Maximálně je na prověrku 30 měsíců

Řízení o udělení prověrky od Národního bezpečnostního úřadu může ze zákona trvat maximálně 2,5 roku. Šetření s Huaweií běží už dva roky. Žadatel v průběhu šetření musí doložit řadu dokumentů a poskytnout množství informací. Pokud něco NBÚ požaduje doplnit, proces se zastaví do doby, než žadatel vše předloží. To se může opakovat. Ačkoli by mělo být pro žadatele cílem, aby certifikát získal co nejrychleji, jsou známé i opačné případy. Tedy že žadatel pomocí institutu přerušování samotné řízení natahuje. I to může ale přispět k nevydání prověrky.

„Obecně lze říct, že bezpečnostní řízení je vždy ukončeno v nejkratším možném termínu, po provedení všech potřebných úkonů a po úplném zjištění skutečného stavu věci v rozsahu, který je nezbytný pro vydání rozhodnutí. V naprosté většině případů před uplynutím zákonem stanovené lhůty,“ sdělil LN Kadlec z NBÚ.

Opakovaného přerušování řízení v minulosti využil i prezidentský kancléř Vratislav Mynář, který marně usiloval o prověrku na stupeň přísně tajné. Tu mu ale NBÚ odmítl vydat.

Globální hra kolem Huaweie

VELKÁ BRITÁNIE

■ Před týdnem britský kabinet zakázal operátorům, aby po 31. prosinci při výstavbě 5G sítí využívali technologie čínské společnosti Huawei. V současnosti používané produkty musejí nahradit nejpozději do roku 2027. Původně přitom Londýn počítal se zapojením prvků od čínského výrobce.

USA

■ Minulou středu americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil omezení víz pro některé zaměstnance technologických firem včetně Huaweie. Jde prý o odvetu za podporu čínského režimu, který porušuje lidská práva. Washington označuje firmu za trojského koně čínské rozvědky. Kromě USA zakázaly spolupráci firem s Huaweií na budování 5G sítí také vlády v Austrálii a v Japonsku.

KANADA

■ Na popud USA Kanada v prosinci 2018 zadržela dceru zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Washington viní čínského výrobce a jeho finanční ředitelku z porušování sankcí proti Íránu. Peking uvalil na Kanadu ekonomické sankce a zadržel dva její občany.

NĚMECKO

■ Německá vláda má důkazy, že čínská telekomunikační společnost Huawei spolupracuje s čínskými bezpečnostními orgány. V lednu o tom informoval německý deník Handelsblatt. Loni v říjnu ale Německo zařadilo firmu na seznam prověřených dodavatelů.