Výběr projektanta na novou nemocnici ve Zlíně za 350 milionů je v pořádku, rozhodl úřad

(21.07.2020; Rozhlas.cz; Autor: Veronika Žeravová) Souhlas se stavbou nemocnice ve Zlíněbude jedním z hlavních témat podzimních krajských voleb, kritici projektu také sbírají hlasy pro vypsání krajského referenda o nové nemocnici. Při výběrovém řízení na projektanta nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích Zlínský kraj nepochybil. Rozhodl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí Milena Marešová.

Rozhodnutí není pravomocné a navrhovatel podnětu se může proti rozhodnutí do patnácti dnů odvolat. Smlouvu z vítězem výběrového řízení může Zlínský kraj až poté.
Do soutěže se přihlásily dvě firmy, projekt by měl stát podle zastupitelů asi 350 milionů korun.
O stavbě nové nemocnice za osm miliard hlasovali krajští zastupitelé letos v květnu. Návrh těsnou většinou hlasů schválili.
Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka nemocnice měla stát osm miliard korun, kraj na ni našetří čtyři miliardy, z toho dvě miliardy již má, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje zlínská nemocnice do vybavení.
Podle hejtmana nemocnice nakoupila přístroje asi za 300 milionů korun, z nichž velká část bude použita v nové nemocnici. Další peníze nemocnice získá prodejem budov v současném areálu. Dva roky by měla trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.