Administrátor veřejných zakázek – být či nebýt?

Administrátoři veřejných zakázek se potýkají s tím, že navzdory očekáváním zadavatelů na krytí případných škod, nenabízí pojišťovací trh odpovídající pojištění. Řada pojišťoven přestala administrátorům adekvátní produkt nabízet úplně, anebo jej nabízí s nevyhovujícími podmínkami. Na druhou stranu zadavatelé takové profesní pojištění po administrátorech požadují. Očekávání a požadavky zadavatelů ve vztahu k profesnímu pojištění administrátora často nejsou adekvátní, popř. někdy až splnitelná.

22. února uspořádala Asociace pro veřejné zakázky (AVZ) první letošní tematické setkání, které bylo věnováno specifické problematice pojištění odpovědnosti z pohledu administrátora i zadavatele veřejných zakázek. Snahou AVZ je reagovat na nepříznivé postavení administrátorů na pojistném trhu, a sice ve vztahu k pojištění jejich profesní odpovědnosti. Na to se ve svém příspěvku snažila upozornit členka Rady AVZ Martina Bufková Rychecká ze společnosti Compet Consult. „Vidíme zde především problém spočívající jednak v zadávacích podmínkách tendrů na administraci veřejných zakázek, kdy je požadován ze strany zadavatelů vysoký pojistný limit, aniž by byla zvažována jeho přiměřenost. Dále je třeba odmítnout nesmyslná očekávání, že v případě neúspěšného čerpání dotace v důsledku jejího krácení se její výpadek pokryje z pojištění profesní odpovědnosti administrátora, to je absurdní. Pojistný trh je pokřiven nejen těmito nereálnými očekáváními, které bychom mohli klidně označit za mýty, ale též nemetodičností a nekonzistentností rozhodování kontrolních orgánů, zvláště u dotovaných veřejných zakázek,“ říká Bufková Rychecká.

Na její slova navázal v dalším příspěvku Jiří Šťastný z pojišťovací makléřské společnosti RENOMIA, a. s., který mj. odpovídal na dotazy účastníků k možnostem pojištění profesní odpovědnosti a k úloze krytí vzniklé újmy. „I přes nelehkou situaci na pojistném trhu věříme, že se podaří pojištění pro administrátory veřejných zakázek vyjednat. V současné době jsme již ve finálních jednáních s našimi partnery,“ říká Jiří Šťastný.

Uskutečněním tematického setkání AVZ plní jeden ze svých cílů, který si v souvislosti s problematikou pojištění administrátorů vytýčila, a sice provádění osvěty. Vedle toho se AVZ ve spolupráci s pojišťovacím makléřem RENOMIA, a. s. snaží vyjednat hromadné pojištění pro administrátory, které by nejen představovalo příznivější podmínky pro ně, a zadavatelům by současně poskytlo přiměřenou míru jistoty, že v případě vzniklé újmy přistoupí pojistitel k plnění z pojistné smlouvy.

Kontakt:

Natálie Polášková, Asociace pro veřejné zakázky, z.s.

mobil: + 420 776 021 736

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.