V pátek 31. 3. 2023 jsme uspořádali kulatý stůl navazující na témata řešená na prosincovém tematickém setkání - problematiku střetu zájmů, skutečných majitelů a uplatňování mezinárodních sankcí. 

Kulatý stůl zorganizovala AVZ ve spolupráci se společností Ernst & Young (člen AVZ) a v návaznosti na prosincové tematické setkání, které bylo věnováno uvedeným tématům a v jehož rámci zaznělo množství podnětů a dotazů, na něž se především zadavatelé veřejných zakázek snaží nalézat řešení a ne vždy si jsou jisti svými postupy a přístupy k problematice, obavy pak výrazněji panují v oblasti dotovaných veřejných zakázek.

V rámci debaty formou „kulatého stolu“ jsme se snažili uvést konkrétní příklady střetu zájmů (dle ZZVZ i zákona o střetu zájmů, popř. z pohledu auditního orgánu MF) a prezentovat na nich přístup jednotlivých kontrolujících instancí.  

Kulatý stůl se uskutečnil za účasti zástupců Ministerstva spravedlnosti, Auditního orgánu Ministerstva financí, Certifikačního orgánu Ministerstva financí, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Centra pro regionální rozvoj a zástupců zadavatelů a příjemců dotací.