Ve středu 19. 4. 2023 jsme uspořádali 1. kulatý stůl k tématu BIM (navazující na "nultý" seznamovací). Tentokráte jsme se zaměřili na konkrétní prezentace již zrealizovaných projektů a diskusi o dalších možnostech podpory využívání metody BIM především při zadávání veřejných zakázek.

Kulatého stolu se zúčastnil předseda představenstva Odborné rady pro BIM (czBIM) Ing. Petr Matyáš, který účastníky seznámil s rekonstrukcí objektu Nekázanka kompletně realizovanou s pomocí metody BIM. Druhým představeným projektem byla dětská léčebna v Ostrově u Macochy, s níž účastníky seznámili zástupci veřejného zadavatele - Jihomoravského kraje - Mgr. Jakub Váňa a Ing. Alena Havlíčková. 

 

Prezentacím a dotazům k nim byla věnována dopolední část programu. V odpolední části jsme pak všichni společně diskutovali, soutěžili, ve skupinkách brainstormovali a měli možnost položit externím hostům dotazy, které přítomné členy pracovní skupiny AVZ pro Veřejné zakázky ve stavebnictví k tomuto tématu napadaly. Mezi hosty mimo již výše uvedených byli také Ing. Roman Voráč (czBIM), Ing. Jan Smolík (BIMtwin), Radek Moťka, doc. Ing. Josef Žák, Ph.D., Růžena Kentošová a další.   

Dílčí postřehy:
- ač to v úvodu vypadalo díky cedulce v hotelu na úplně jinou akci (BMI) :-), sešli jsme se přeci jen v sestavě nadšenců majících vůli podporovat využívání metody BIM
- vydefinovali jsme si výhody zadávání s BIM, mj. zaznělo, že se "snižuje kreativita na stavbě"
- účastníkům kreativita nechyběla a závěrečným heslem, které zaznělo z úst jednoho z členů pracovní skupiny, se stalo "chceš být in, zadávej v BIM"

Děkujeme všem účastníkům kulatého stolu za jejich aktivitu a spolupráci a těšíme se již nyní na další plánovaný kulatý stůl k tomuto tématu.