(20.08.2020; iRozhlas.cz) Ústavní soud má na stole dvě stížnosti společnosti Kapsch, které souvisí se zakázkou na systém elektronického mýtného. V tendru uspělo konsorcium CzechToll/SkyToll. Stížnosti směřují proti rozhodnutím Nejvyššího správního soudu a Krajského soudu v Brně. Soud obě stížnosti spojil ke společnému projednání, bude se jimi zabývat soudce zpravodaj Jaromír Jirsa, zjistila agentura ČTK z usnesení v databázi Ústavního soudu.
Od ledna letošního roku funguje v Česku satelitní mýtný systém. Technologie nahradila předchozí mikrovlnný systém, který provozovala společnost Kapsch. K průběhu a výsledku tendru měl Kapsch řadu námitek, nakonec ale přesto došlo k uzavření smlouvy s novým provozovatelem systému.
Jedna ústavní stížnost směřuje například proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z loňského září, podle kterého se už antimonopolní úřad nemusel v komplikované procesní situaci dál zabývat námitkami Kapsche proti mýtnému tendru.
Druhá stížnost zpochybnila například rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z prosince loňského roku, které prakticky potvrdilo platnost uzavření smlouvy mezi státem a novým provozovatelem mýtného systému.
Stížnosti směřují také proti návazným rozhodnutím Krajského soudu v Brně, jedna z nich je spojena s návrhem na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek.
Zákon říká, že antimonopolní úřad zastaví řízení o přezkoumání úkonů zadavatele, pokud dojde k podpisu smlouvy.
Ústavní soud bude vše řešit v jednom řízení, a to v zájmu „hospodárnosti a efektivity“, stojí v usnesení.