(24.08.2020; Novinky.cz ; Autor: Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo)Dny Petra Rafaje po jedenácti letech v čele Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) by mohly být sečteny. Alespoň o to usiluje premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s místopředsedou vlády a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
Právě kvůli návrhu na Rafajovo odvolání se chce premiér spolu s vicepremiérem v příštích dnech setkat s prezidentem Milošem Zemanem, v jehož rukách konec šéfa antimonopolního úřadu je.


„Po prázdninách chceme jít k panu prezidentovi a předložit mu náš návrh,“ uvedl Babiš na dotaz Práva s tím, že termín schůzky zatím není stanoven.
Babiš s Hamáčkem jsou přesvědčeni, že mají k návrhu na Rafajovo odvolání dostatečně nabito, a chtějí o tom prezidenta přesvědčit. Pokud Zeman návrhu na odvolání vyhoví, mělo by podle premiéra následovat výběrové řízení, ze kterého by vzešel nový předseda.
„S požadavkem na odvolání se na nás obrátily Ústecký a Liberecký kraj, byl jsem vyzván také protikorupčními organizacemi,“ připomněl premiér.
„Podle mého by měl pan Rafaj v čele úřadu skončit,“ doplnil Hamáček s odkazem, že i jeho úřad má zkušenosti s prací klíčové státní instituce, která dohlíží nad zadáváním veřejných zakázek. Nepřímo tím narážel na tendr týkající se nákupu policejních vozů.
Oba politici si přitom brousí zuby na Rafajův konec už od loňského roku, kdy se předseda ÚOHS dostal do hledáčku policie kvůli vyšetřování korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně, kdy vyšetřovatelé obvinili bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO).
Při domovní prohlídce policisté zabavili Rafajovi dva miliony korun, jejichž původ nebyl schopen objasnit. Rafaj později původ peněz zdůvodňoval slovy, že pocházely z úspor a půjčky a byly určeny na svatbu jeho dcery.
Kritici Rafajova působení v čele antimonopolního úřadu připomínají také jeho roli při soutěži na mýto, kdy měl preferovat společnost Kapsch.
K výčtu jeho hříchů, jak na ně poukázal už loni ve shodě s protikorupčními organizacemi třeba pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal v interpelaci na premiéra, se řadí i jmenování Rafajovy dcery do rozkladové komise úřadu. A také řady advokátů, kteří měli před úřadem zastupovat své klienty.
K vážným prohřeškům pak má patřit případ BusLine, tedy firmy, která podle protikorupční organizace Transparency International v roce 2015 hostila Rafaje i jeho dceru na fotbalovém zápase Ajaxu Amsterdam v Nizozemsku. Antimonopolní úřad se přitom v rámci dozorové činnosti měl za společnost BusLine opakovaně stavět, potvrdil jí veřejnou zakázku za 770 mil. Kč.
Rafaj, jemuž jeho druhý šestiletý mandát končí příští rok v srpnu, veškerou kritiku odmítá a také Zeman dosud dával najevo, že ctí presumpci neviny a nevidí k odvolání důvod.
Zákon stanoví, že prezident odvolá předsedu ÚHOS na návrh vlády, pokud víc než půl roku nevykonává funkci nebo pokud narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce a nezávislost a nestrannost úřadu.