(02.09.2020; Rozhlas.cz) Zlínští radní schválili vítězný projekt na obnovu Velkého kina v centru Zlína. Je z dílny pražského architektonického ateliéru re:architekti.
Do soutěže se přihlásily tři desítky kanceláří z různých zemí, z nich bylo loni na podzim do finále vybráno šest týmů, z Česka, také tým z Francie, Slovenska a Maďarska.
Velké kino, které postavila v roce 1932 firma Baťa, je od roku 2016 kvůli problémům se statikou zavřené, město ho chce opravit. Náklady se odhadují na 250 milionů korun, vítězný návrh počítá s asi 270 miliony korun. Vítěz soutěže zhotoví projekt, což by mělo trvat minimálně rok, poté se bude vybírat zhotovitel, práce by tak mohly začít nejdříve za dva roky, stavba by měla trvat přes rok.


Vnější podoba budovy zůstane podle vítězného projektu kvůli památkové ochraně podobná té stávající. Do velkého sálu návrh vložil malý sál a prostor se tak rozdělí na velký a malý sál a foyer.
Ve velkém sále bude kapacita 800 míst, sedadla bude možné zasunout a vznikne prostor s rovnou podlahou pro různé akce. Kapacita stojících návštěvníků bude asi tisíc lidí. V čele objektu bude nově kavárna. V malém sále bude kapacita asi 200 lidí.
Město poprvé dělalo soutěž formou takzvaného soutěžního dialogu, kdy mohlo do podob návrhů zasahovat a návrhy připomínkovat. Podle zlínského primátora Jiřího Korce (ANO) bylo na začátku jasné, že v objektu má zůstat kino, ale provoz by měl být co nejvíce ekonomicky soběstačný. "Prioritní bylo celoroční fungování kina," uvedl Korec. "Líbí se nám nakonec, že kino bude vícefunkční a že se prostor podaří otevřít více do náměstí," dodal primátorův náměstek Miroslav Adámek (STAN).
Návrh obsahuje také možné úpravy okolí kina a náměstí Práce. V místě nynějšího parkoviště, kam směřuje navrhovaná kavárna, by mohla být volná plocha. Podle primátora je možné, že se do podoby návrhu bude ještě mírně zasahovat.